Gianni Infantino under Fifa-kongressen i Zürich.
Gianni Infantino under Fifa-kongressen i Zürich. Foto: TT Nyhetsbyrån

Mest positivt efter Fifa-valet – men sponsorer skeptiska

Från fotbollsvärlden är stödet nästan enhälligt för Gianni Infantino. Utmaningarna är dock stora och svåra för Fifas nye ordförande. Reparera sviktande ekonomi och brustet förtroende är två huvudpunkter för schweizaren.

Dagen efter utnämningen fortsatte hyllningarna av Internationella fotbollsförbundets nye ordförande Gianni Infantino.

Från vissa håll, som Europa, självklara hyllningar då schweizaren hade ett tydligt stöd bland de europeiska förbunden.

Från andra håll, som till exempel Asien där stödet låg hos hans konkurrenter, kanske mer hyllningar av artighet och ett sätt att nu försöka ena förbundet efter alla skandaler.

”Inspirerad av hans målmedvetenhet”

– Han är inte en politiker, inte en superstjärna. Han är väldigt organiserad, säger Greg Dyke, ordförande för Englands fotbollsförbund.

– Jag har träffat honom flera gånger den senaste månaden och är inspirerad av hans energi och målmedvetenhet att leda Fifa in i en ny era, säger Australiens motsvarighet, Steven Lowy, en nation som stöttade Infantinos konkurrent prins Ali bin al-Hussein.

I den era som nu inleds efter Sepp Blatter har dock Infantino ett mäktigt jobb framför sig.

Förre storspelaren Gary Lineker uttryckte på Twitter det i ordalagen:

”Han har ett helvetes jobb framför sig och behöver en rejält stor kvast”.

Fifa har tidigare uppgivit att alla skandaler gör att förbundet tappar nästan motsvarande fem miljarder svenska kronor under perioden 2015-18.

Storsponsorer fortsatt skeptiska

Stora sponsorer som Visa och Coca-Cola har krävt att Fifa ska prioritera förändringar och att man ska framhålla transparens efter alla mutskandaler kring förbundet.

– Med tanke på kulturen hos Fifa, där korruptionen gått ända ned till de nationella förbunden, kommer det att ta lång tid innan vad som nu finns på papper även åtföljs i praktiken, säger Jeff Thinnes, en amerikansk konsult åt företag gällande etikfrågor, till AFP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista