Abeba Aregawi (t.v.) och Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson
Abeba Aregawi (t.v.) och Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson. Foto: TT Nyhetsbyrån

Brister i Aregawis uppgifter: ”Väcker frågetecken”

Stefan Olsson på Friidrottsförbundet: ”Frågetecken som måste redas ut”
1:46 min

Det blåser kring friidrottsstjärnan Abeba Aregawi. Expressen skriver om att Skatteverket efter sin granskning hittat flera brister i hennes uppgifter.

Med mindre än en månad till inomhus-VM i friidrott framkommer nu nya uppgifter i Skatteverkets utredning kring Abeba Aregawi.

Den svenska friidrottsstjärnan ska enligt Expressen bland annat ha lämnat felaktig information till Migrationsverket när hon ansökte om svenskt medborgarskap.

Hon redovisade inte några inkomster från vare sig tävlingar eller sponsorer mellan 2011 och 2013 – och tvingas nu betala drygt 11 000 kronor i skattetillägg, skriver tidningen.

Aregawi ska dessutom ha uppgivit till Skatteverket att hon aldrig bott i Sverige, tvärtemot vad hon och hennes man samt klubben Hammarby tidigare sagt offentligt.

”Frågetecken måste redas ut”

– Det kom lite överraskande och nytt för oss, helt klart är det jättetråkigt, säger Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson till Radiosporten om Skatteverkets nya uppgifter.

Vad händer nu?

 – Vi får informera oss lite mer, med Abeba, om hur hon ser på de här bitarna.

Har ni känt till att hon inte bott i Sverige?

– Inget som jag känt till, vi har gått på uppgifterna vi fått av Migrationsverket.

Hur bra koll har ni på förbundet haft på Abeba Aregawi?

– Ja, det kan man fråga sig. Men någonstans bygger det på att det finns ett förtroende och en tillit i botten.

Har du förtroende och tillit till Abeba Aregawi?

– Det är det vi ska skaffa oss en bild av genom att prata med henne och de som står närmast henne. Så det är något vi får återkomma till. Men samtidigt är det så att varje händelse av den här karaktären väcker frågetecken som måste redas ut.

När ska ni prata med Abeba Aregawi?

– Det får vi återkomma till, det känns som det är något som måste göras face-to-face. Exakt plan får vi återkomma till.

Hammarbys chefstränare Per Synnerman som fått lämna klubben är kritisk och kallar hennes tid i Sverige för ”ett stort jävla misslyckande för svensk friidrott”.

– De (friidrottsförbundet) har kanske inte vetat allt men de har valt att blunda. De köpte grisen i säcken ganska hårt och i slutändan har vi bara förlorare, säger han till expressen.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".