Fredrik Jacobson
Arkivbild 2014: Fredrik Jacobson. Foto: TT Nyhetsbyrån

Jacobson tillbaka efter tungt år: ”Alltid svårt att veta var man står”

Fredrik Jacobson: ”Fått en bra start på året”
3:49 min

Golfspelaren Fredrik Jacobson hade ett problemfyllt 2015 efter att hans son tvingats till en hjärtoperation. Nu är han tillbaka efter att ha fått dispens av PGA (Professional Golfers Association).

Fredrik Jacobson är 41 år gammal, blev proffs 1994 och har spelat regelbundet på PGA touren sen 2003, och spelar oftast över 20 turneringar om året.

Han har alltid kvalificerat sig till kortet för nästa säsong på touren och gått till slutspel bland dom 125 bästa vilket krävs.

Men i fjol slutade Florida-bosatte Fredrik Jacobson spela redan i maj efter bara 14 turneringar och missade slutspelet.

Orsaken var att hans 7-åriga son Max blev tvungen att genomgå en hjärtoperation. Valet var enkelt för Fredrik Jacobson som stannade hemma med sonen.

Han missade att kvala in till PGA säsongen 2016, men han fick ett slags familjemedicinskt undantag från proffsorganisationen.

Och han har redan tagit sig in på touren igen efter att har inlett 2016 jättestarkt.

– Ja, det är alltid svårt att veta var man står. Jag var borta i ungefär fem månader och jag visste att det skulle krävas mycket jobb för att komma tillbaka. Jag rörde i stort sett inte en klubba under den tiden och fokuserade på min son då, säger Jacobson och fortsätter:

– Men jag tränade väldigt hårt i två månader innan den här säsongen började i höstas. Och det var viktigt för jag visste jag hade press på mig att få färdigt förra årets kort. Men nu har jag fått en bra start på året så det har varit bra.

Hur är det med din son nu?

– Ja, han är hundra procent. Vi var och åkte skidor här för tio dagar sen och hade en kanonvecka i Kanada, i Whistler, och det var ingen trötthet på honom. Det verkar ha gått bra, alla tester har gått bra och han är sig lik och full fart.

När jag träffade Fredrik Jacobson kom han till Los Angeles med två raka fjärdeplatser. Och med tätkänning och vinstchans i stortävlingen i Pebble Beach.

Han har redan gjort ett bättre 2016 än han hade 2015 och starten för tankarna till 2011 som är hans hittills bästa år då han också vann sin hittills enda tävling. Han förefaller enormt harmonisk, fast han, när vi träffas – precis med en pyttemarginal missat cutten med ett slag.

– Hade väl hoppats på att kunna smyga med till helgen. Men det har varit fantastiskt.  Jag har haft bra en bra jämnhet rktigt stabila  varv och tycker jag haft bra koll på spelet. Den här veckan har jag väl haft lite sämre kontroll på mina järnslag än vad jag haft de senaste veckorna.

Han och David Lingmerth är som bästa svenskar med i toppen av Fed Ex-cupställningen, fast en sån som Stenson har knappt tävlat på USA touren 2016. Carl Pettersson är den som varit här längst jämte Jacobson, och hans säsongstart är inte bra.

Flera svenskar har försökt och misslyckats bita sig fast här med den kontinuerliga resultatnivån och tävlandet som krävs. Senast var det Robert Karlsson och Peter Hanson.

PGA är stränga och trots att dispensen Jacobson fick var ett exempel på organisationens välvilja så var villkoren ganska hårda.

Fredrik Jacobson Förklarar vad en sån här dispens betyder   

– Det betyder att man har X antal starter på sig att komma upp i det som krävts om man hade spelat fullt schema. Jag hade 13 tävlingar på mig och jag har ännu inte spelat alla, men jag blev klar i november i Sea Island, så då försvinner ju liksom den och jag blev “exempt” (fick dispens) igen. Och nu har jag väl fått ihop tillräckligt till nästa år så. Det är skönt att ligga före istället för att ligga efter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".