Gianni Infantino (t.v.), ny ordförande i Fifa och föregångaren Sepp Blatter
Gianni Infantino (t.v.), ny ordförande i Fifa och föregångaren Sepp Blatter. Foto: TT Nyhetsbyrån

Fifa-diskussion i Sportextra: ”En desillusionerad mutkolv”

LYSSNA: Fifa-diskussion i Sportextra
15 min

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson diskuterade i Sportextra tillsammans med programledaren Alexander Lundholm och SR:s korrespondent i Latinamerika, Lotten Collin, läget i Fifa efter att Gianni Infantino valts till ny ordförande.

Diskussionen inleds med Sydeuropakorrespondenten Beatrice Janzons inslag från Frankrike och landets reaktioner efter ordförandevalet i Fifa. 

Ett utdrag ur inslaget följer:

Den före detta ordföranden Sepp Blatter skriver så här i ett öppet brev till sin efterträdare Gianni Infantino idag i franska tidningen Journal du Dimanche:

”Jag gratulerar dig men kom ihåg att den här positionen inte är enkel. Det kommer att förväntas mirakel. Förbered dig noga men var vaksam. Medan alla stödjer dig och säger snälla ord så vet du att när du väl blir ordförande kommer vänner att vara sällsynta”, skriver Blatter till Infantino.

Han passar också på att ta åt sig lite av äran för det reformpaket som Fifa beslutade om i samband med omröstningen.

”Miraklen kommer att underlättas av de reformer som jag inledde”, skriver Blatter i den franska tidningen.

Reaktioner från Sydamerika

– Sepp Blatter är en desillusionerad mutkolv och en pampgubbe av värsta snitt. Frågan är om han tror på sig själv, säger Richard Henriksson efter inslanget, och pratar sedan vidare om det jobb Fifa och Infantino har framför sig.

Lotten Collin berättar om bland annat flera Sydamerikanska reaktioner på valet av Infantino som Fifa-ordförande.

– Chefen för Uruguays fotbollsförbund var helt överlycklig efter valet. Han hoppade och skrek ”Uruguay! Uruguay! Uruguay!”.


Lyssna på hela den intressanta diskussionen, som inleds med Beatrice Janzons inslag, i klippet ovan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".