Abeba Aregawi
Abeba Aregawi. Foto: TT Nyhetsbyrån

Krismöte i Hammarby efter Aregawi-gate

0:37 min

Med anledning av skatteverkets utredning av 1500 meters-stjärnan Abeba Aregawi har hennes friidrottsklubb Hammarby kallat till krismöte denna vecka.

Styrelsen har beslutat att hantera frågan under ett extra styrelsemöte i början av denna vecka för att gemensamt sätta sig in Abeba-ärendet och dess konsekvenser för vår förening, skriver Hammarby på sin hemsida. 

I helgen skrev Expressen om att Skatteverket granskar Abeba Aregawis deklarationer under inkomståren 2010-2013. 

Hon redovisade inte några inkomster från vare sig tävlingar eller sponsorer mellan 2011 och 2013 – och tvingas nu betala drygt 11 000 kronor i skattetillägg.

Aregawi ska dessutom ha uppgivit till Skatteverket att hon aldrig bott i Sverige, tvärtemot vad hon och hennes man samt klubben Hammarby tidigare sagt offentligt.

Hammarbys chefstränare Per Synnerman, som fått lämna klubben, kallade i tidningen Aregawis tid i Sverige för ”ett stort jävla misslyckande för svensk friidrott”.

– De (friidrottsförbundet) har kanske inte vetat allt men de har valt att blunda. De köpte grisen i säcken ganska hårt och i slutändan har vi bara förlorare, sade han till expressen.se.

Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson sade under lördagen till Radiosporten att förbundet inte kände till Skatteverks-ärendet kring Aregawi.

– Det kom lite överraskande och nytt för oss, helt klart är det jättetråkigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista