Svenskt jubel efter segern mot Skottland.
Svenskt jubel efter segern mot Skottland. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Stor svensk optimism inför OS-kvalet

Lillie Persson inför OS-kvalet: "Vill utnyttja Dahlkvists fina tillslag"
3:02 min

På onsdag inleds OS-kvalet i fotboll mot Norge. Sveriges assisterande förbundskapten Lilie Persson berättar om en stor optimism som flödar i svenska laget.

– Vi kommer till det här kvalet med väldigt gott självförtroende, säger hon till Radiosporten. 

Det är genrepet mot Skottland (seger med 6-0 i Göteborg) som Lilie Persson menar har gett hela landslaget ett lyft efter misslyckandet i VM i somras.

– Vi påminner oss om den matchen väldigt ofta. Dels för att vi skapade många målchanser, dels för att vi gör mål och dels för att vi håller nollan. Sen var det många detaljer i både försvarsspelet och i anfallsspelet som var bra. Vi använder många goda exempel från den matchen, säger Lilie Persson.

Radiosporten träffar assisterande förbundskaptenen på plats i Rotterdam i Nederländerna. Sverige har precis avklarat första träningen och Lilie Persson är nöjd.

– Det var en bra träning där vi fått se det vi förväntade oss.

Nilla Fisher och Hedvig Lindahl lämnade efter halva träningen, men det finns ingen skäl till oro enligt Persson.

– Nilla spelade seriematch så sent som igår, så det var planerat. Hedvig har haft bekymmer med halsen, så det var mest säkerhetsåtgärd för att hon inte ska dra på sig något.

Sverige har haft svårt mot Norge i mästerskap tidigare. 

– Det som talar för oss är att vi har god känsla i gruppen, alla är hela och friska. Vi är ödmjukt medvetna om att Sverige historisk haft väldigt svårt mot Norge. Det är ett skickligt lag och en svår öppningsmatch, säger Persson som under träningen fick se Lisa Dahlkvist imponera på träningen i Holland.

– Vi fick se många avslut från distans av Lisa Dahlkvist, jag hoppas på lägen som uppstår för henne under matchen där vi kan utnyttja hennes fina tillslag.

Spelprogram – OS-kvalet

Guide: Så bra är Sveriges motståndare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".