Abeba Aregawi
Arkivbild: Abeba Aregawi. Foto: TT Nyhetsbyrån

Abeba Aregawi avstängd - misstänkt dopad

Dopningsexpert Arne Ljungqvist: "Det här kommer att ge eko"
4:29 min

Världsmästaren Abeba Aregawi är avstängd och under utredning för misstanke om dopningförseelse, det meddelar både det internationella och svenska friidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

Vid ett dopningsprov gjort av IAAF har Abeba Aregawi testats positivt för en förbjuden substans.

Det är med bestörtning och med extrem besvikelse vi tvingas lämna detta besked”, säger Stefan Olsson, generalsekreterare i Svensk Friidrott i pressmeddelandet.

Efter A-provet har Aregawi gått med på en avstängning tills vidare. Aregawi har också begärt att få en analys av b-provet vilket kommer att göras inom kort.

– Jag kan bekräfta att det rör sig om en out-of-competition-test, säger friidrottsförbundets presschef Fredrik Trahn till TT.

Det betyder att provet togs utanför tävling.

– Vi har varit i kontakt med henne. Hon befinner sig i Etiopien, i Addis Abeba, fortsätter Trahn utan att säga om det var där provet togs.

Enligt Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i Riksidrottsförbundets Dopingkommission visar Abeba Aregawis A-prov spår av den förbjudna substansen meldonium.

Ämnet hamnade på den internationella dopningsbyrån Wadas lista först den 1 januari i år.

På grund av sekretess i ärendet kan inte fler upplysningar lämnas för tillfället, skriver friidrottsförbundet i pressmeddelandet.


Fakta: Abeba Aregawi

Född: den 5 juli 1990 i Adigrat, Etiopien.

Klubb: Hammarby Friidrott.

Gren: 1 500 meter.

Främsta meriter: VM-guld 2013, inomhus-VM-guld 2014, inomhus-EM-guld 2013, EM-silver 2014, femma i OS 2012. Vann Diamond League-serien 2012 och 2013.

Övrigt: Blev svensk medborgare sommaren 2012, men tävlade för Etiopien vid London-OS samma år.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".