Arkivbild: Abeba Aregawi.
Arkivbild: Abeba Aregawi. Foto: Jessica Gow/TT

Aregawis dopningspreparat: Meldonium

Enligt Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i Riksidrottsförbundets Dopingkommission visar Abeba Aregawis A-prov spår av den förbjudna substansen meldonium.

Ämnet hamnade på den internationella dopningsbyrån Wadas lista först den 1 januari i år.

Substansen har tidigare funnits med på bevakningslistan. Åke Andrén-Sandberg skriver i en mejlkorrespondens med TT:

– Enligt den vetenskapliga litteraturen togs meldonium fram i Lettland redan på 1970-talet i försök att öka tillväxttakten på köttdjur. Studier har visat att meldonium förbättrar energiomsättningen i hjärtmuskelceller.

Andrén-Sandberg påpekar:

– Idag kan det anses rimligt säkert att meldoniums effekt kan spåras till mitokondrierna ("cellens kraftverk"), vilket är intressant eftersom mitokondrier finns i alla celler i kroppen, vilket gör det möjligt att meldonium skulle kunna påverka alla organ i kroppen som kan ha nytta av en bättre energiomsättning.

– Detta har utnyttjats i någon mån i studier av nervceller och det finns således små studier (eller hypoteser) om att använda preparatet efter stroke samt vid Parkinsons och Alzheimers sjukdomar.

– Man kan dock inte se att det finns vetenskapliga resultat som visar att preparatet har någon effekt i dessa sammanhang. Det finns en rapport som hävdar att meldonium ökar vakenheten och en annan att inlärningsförmågan ökar.

TT: Några teorier kring hur Aregawi har fått meldonium i sig och hur vanligt förekommande är det som dopningsmedel?

– Det lär finnas en rysk kvinnlig friidrottare som har fällts för preparatet, men det är för mig bara en hörsägen. Preparatet är i stort sett bara känt i Östeuropa och Japan/Kina fram till för något år sedan och eftersom det kom upp på bevakningslistan först 1 januari 2015 har det bara testats vid något av Wada-ackrediterade laboratorier.

– De flesta laboratorier började således testa först 1 januari 2016, så hur vanligt det är vet vi inte. Jag kände inte till det förrän i slutet av 2014, trots att jag följer den vetenskapliga litteraturen noga. Ännu måste man nog säga att preparatet är väsentligen okänt och det finns inte en enda vetenskaplig publikation som har prövat meldonium för att höja prestationen i idrott.

Idrottare som ertappas med substansen i kroppen riskerar fyra års avstängning enligt Wadas uppdaterade kod från 2015.

– Skrivningen lyder "avstängningsperioden skall vara fyra år” om det är en så kallad ospecificerad substans och idrottaren inte kan påvisa några förmildrande omständigheter, säger anti-dopningsexperten Arne Ljungqvist till Sportbladet.

Han betonar dock att substansen är helt ny vilket gör att det inte finns något liknande fall sedan innan. Om Aregawi stängs av i fyra år dubblas hennes landslagsavstängning till åtta år enligt friidrottsförbundets anti-dopningspolicy.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".