Abeba Aregawi (t.v.) och Radiosportens friidrottsexpert Miro Zalar.
Abeba Aregawi (t.v.) och Radiosportens friidrottsexpert Miro Zalar. Foto: Jessica Gow (TT) och SR.

Miro Zalar: ”Det är lika tragiskt varje gång”

4:20 min

Radiosportens friidrottsexpert Miro Zalar är djupt besviken över att 1500 meters-stjärnan Abeba Aregawi testats positivt för dopning.

– Det är alltid lika tragiskt när dopningen kommer upp, oavsett vem det drabbar. Det är lika trist om det är en svensk eller inte, säger Zalar.

Han tror dock inte att svensk idrott kommer att befläckas av detta.

– Svensk friidrott har inget med detta att göra, hon har knappt varit i Sverige. Vi har inte kunnat slå oss för bröstet för hennes framgångar heller. Så jag tror inte det påverkar, säger Zalar.

Att Aregawi inte tränat och bott i Sverige tror han är en förklaring till att hon nu misstänks för dopning.

– Vi har vårt system vad gäller dopningsarbete. Vistas man i Sverige testas men ett antal gånger. Men när man kommer från andra länder har de sina system, hur frekvent man testas där har jag ingen aning om. Men jag vet att det inte är så bra i alla länder. Då är chanserna att dopa sig mycket större och då hon inte tränat här är det helt omöjligt att gardera sig mot detta, säger Zalar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista