Collage: SR
Collage: SR

Aregawi – reaktioner i Sverige och i världen

4:29 min

Att Abeba Aregawi testats positivt för dopning har blivit en toppnyhet i både Sverige och i världen. Här har Radiosporten samlat alla intervjuer vi gjort och reaktioner vi samlat in från tidningar och sociala medier.

Dopningsexperten Arne Ljungqvist till Radiosporten:
– Jag förstår att det här har tagit på ett out of competition-test det här. Då är det ofta frågan om starka substanser. Det känns som ett tråkigt fall. Det här kommer ge eko internationellt inom friidrotten.

Radiosportens friidrottsexpert Miro Zalar:
– Det är alltid lika tragiskt när dopningen kommer upp, oavsett vem det drabbar. Det är lika trist om det är en svensk eller inte.

Förbundskapten Karin Torneklint till Radiosporten:
– Jag har verkligen rannsakat mig själv, men jag har aldrig upptäckt något konstigt. Jag har till och med delat rum med Aregawi och inte sett något konstigt.

SOK:s ordförande Stefan Lindeberg till Radiosporten:
– En dopningsdom kommer självklart innebära att hon blir avstängd och därmed inte längre uttagen till OS.

Stefan Holm, som sitter i IOK:s aktiva råd till Radiosporten:
– Det spelar ingen roll att hon inte bor i Sverige, hon är svensk medborgare och hon tävlar för Sverige internationellt, det spiller över. Det är inget snack om att det här befläckar svensk friidrott.

Tidigare svenska rekordhållaren på 1500 meter Malin Ewerlöf till Radiosporten angående om Aregawis rekord ska omprövas:
– Jag tycker absolut att det kan utredas. Överhuvudtaget hennes tanke kring att komma till Sverige, hur det gick till och om hon har uppfyllt de krav vi har för medborgarskap i Sverige.


Övriga reaktioner

”Tidigare världsmästaren på 1500 meter, Abeba Aregawi, har fastnat i ett dopningstest och har stängts av från tävlan i väntan på utredning”, skriver Fox News i sin toppnyhet från Europa.

Även brittiska The Guardian drar stort på nyheten om Aregawi. The Guardian skriver att ryktena har snurrat kring henne en tid. Samtidigt konstaterar tidningen att det är ovanligt att ett positivt dopningsresultat blir offentligt innan det har gjorts ett B-test.

På sociala medier skrivs det en hel del också. Friidrottsförbundets tillförordnade ordförande Toralf Nilsson skriver på Twitter:

Djup besvikelse för alla inom svensk friidrott som jobbar för en ren idrott. Kampen fortsätter, skriver Toralf Nilsson.

Jennifer Simpson, VM-tvåa på 1 500 meter i Moskva för tre år sedan, tycks vara ute efter dopningsavstängda Abeba Aregawis guldmedalj, rapporterar Denver Post om Simpsons tweet.

"Det finns inget sådant som ren på deltid, och fuskare på deltid".

– Det är klart att jag sörjer att jag blivit rånad på det här sättet, säger hon även till Expressen.

Denver Post konstaterar att amerikanskan bara var 0,32 sekunder efter Aregawi. Samtidigt påpekar den att det inte är klart om Simpson kan komma att tilldelas guldet i efterskott. BBC rapporterar att det inte finns något som tyder på att Aregawis VM-lopp, där brittiskan Hannah England kom fyra, är under granskning.

SVT:s krönikör Jonas Karlsson skriver i en krönika att det här är det ”tyngsta dopningsfallet i svensk friidrott”. 

Friidrottsreportern Tommy Åström tycker dock det är för tidigt att döma Aregawi:
”Jag vill veta allt om #meldonium innan jag dömer #aregawi. Alla som i dessa dagar hyllar Nicklas Bäckström bör också göra det!”, skriver han på Twitter.

Svenska Dagbladets krönikör Anders Lindblad:

Abeba Aregawi har med största säkerhet gjort sitt i blågul landslagsdräkt, oavsett hur lång avstängningen kommer att bli. Hon är helt enkelt inte välkommen tillbaka igen, skriver Anders Lindblad i sin krönika.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista