Arkivbild: Malin Ewerlöf.
Arkivbild: Malin Ewerlöf. Foto: NILS PETTER NILSSON

Malin Ewerlöf: Utred Aregawis rekord

3:20 min

Den tidigare svenska rekordhållaren på 800 meter och 1500 meter Malin Ewerlöf vill att man ska utreda både Abeba Aregawis rekord och sättet på vilket hon har uppfyllt kraven för medborgarskap.

Abeba Aregawi slog Ewerlöfs svenska rekordnoteringar på både 800 meter och 1500 meter. Och Ewerlöf reagerar med bestörtning på beskedet att Aregawi testat positivt för dopning.

– Jag blev chockad måste jag säga. Jag hoppas verkligen att idrotten ska sätta fast de som fuskar, men det blir alltid en tråkig känsla när man inser att det finns så mycket fusk kring framgångar, säger Malin Ewerlöf till Radiosporten.

– Det har varit lite mycket turer kring hennes svenska medborgarskap och vad hon vill ha ut av Sverige, om hon verkligen har velat tävla för Sverige. Det har varit en konstig känsla utifrån sett, som att hon inte har velat komma in i samhället och bo här, tillägger Ewerlöf.

Hur ser du på de rekord som Aregawi tagit över här i Sverige, kan de finnas kvar eller tycker du att de ska omprövas?

– Jag tycker absolut att det kan utredas. Överhuvudtaget hennes tanke kring att komma till Sverige, hur det gick till och om hon har uppfyllt de krav vi har för medborgarskap i Sverige. De bitarna kommer väl också att utredas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista