Stefan Holm
Stefan Holm. FOTO: JANERIK HENRIKSSON

Stefan Holm: ”Det här befläckar svensk friidrott”

Stefan Holm: "Inget snack att detta befläckar svensk friidrott"
2:29 min

Tidigare höjdhoppsstjärnan Stefan Holm, som numer sitter med i Internationella olympiska kommitténs aktiva råd, blev bestört när han fick höra att Abeba Aregawi åkt fast för dopning.

– Det är inget snack om att svensk friidrott blir befläckad av detta, säger Holm till Radiosporten.

Stefan Holm, som dessutom är flerfaldig guldmedaljör i höjdhopp, menar att detta dopningsfall kommer att tynga svensk friidrott rejält.

– Det spelar ingen roll att hon inte bor i Sverige, hon är svensk medborgare och hon tävlar för Sverige internationellt, det spiller över, säger Holm som är mycket förvånad över att Aregawi åkt fast. 

– Jag är förvånad att de stoppar i sig saker de inte vet vad det är. Att de tar den risken, för testerna är rätt effektiva. 

Kommer man någonsin komma till rätta med dopningen inom idrotten?

– Människor har i alla tider försökt fuska, antingen om det handlar om prov i fjärde klass eller om skatter – fusk förekommer. Det kommer vi aldrig komma till rätta med, men det gäller att informera folk vad det leder till om man fuskar. Och testmetoderna fungerar bättre idag, säger Holm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".