Abea Aregawi intervjuas av Radiosportens Bengt Skött. Foto: Ryno Quantz.
Arkivbild: Abeba Aregawi intervjuas av Radiosportens Bengt Skött. Foto: Ryno Quantz.

Skött: Aregawi och två skidskyttar har tagit samma preparat

Studio Ett i P1: Stefan Holm och Bengt Skött om Aregawi-fallet
16 min

Två ukrainska skidskyttar har tagit samma nyligen dopningsklassade preparat, meldonium, som Sveriges 1500-meterslöpare Abeba Aregawi.

– Aregawi ertappades i ett dopningstest som genomfördes i hennes träningsvardag i Etiopien i januari. Det handlar om preparatet meldonium, en substans som är gynnsam i uthållighetsgrenar. Nyligen har två fall av dopade skidskyttar dykt upp i Ukraina. Från och med 1 januari i år finns det på dopningslistan, så det är möjligt att Aregawi och vissa andra idrottare kan ha överraskats, sa Radiosportens friidrottsreporter Bengt Skött i Studio Etts kvällssändning på måndagen.

Idrottare som ertappas med substansen i kroppen riskerar fyra års avstängning enligt Wadas uppdaterade kod från 2015.

– Skrivningen lyder "avstängningsperioden skall vara fyra år” om det är en så kallad ospecificerad substans och idrottaren inte kan påvisa några förmildrande omständigheter, säger anti-dopningsexperten Arne Ljungqvist till Sportbladet.

Han betonar dock att substansen är helt ny vilket gör att det inte finns något liknande fall sedan innan. Om Aregawi stängs av i fyra år dubblas hennes landslagsavstängning till åtta år enligt friidrottsförbundets anti-dopningspolicy.

Enligt nyhetsbyrån AP ska nio etiopiska löpare vara under utredning för dopning. Fem av dessa ska vara toppatleter.

– Först kom Ryssland, sedan Kenya och nu möjligen Etiopien när det gäller stora avslöjanden. Etiopien har tidigare varit i skuggan, medan Kenya riskerar att kastas ut från Rio-OS. Det känns som dominobrickor som faller ett i taget just nu, sa Skött i P1-sändningen.

Hör även tidigare höjdhopparen Stefan Holm i ljudklippet ovan, liksom förbundskaptenen Karin Torneklint och generalsekreteraren i friidrottsförbundet Stefan Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".