Abeba Aregawi.
Abeba Aregawi. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

SOK: ”Vi har varit tydliga med information till Aregawi”

4:41 min

Abeba Aregawi har dopningstestats noga under åren och Sveriges Olympiska Kommitté har gett henne information om vad som gäller, det menar SOK:s sportchef Peter Reinebo.

– Vår roll har varit att vara tydliga med vad som gäller, vilka värderingar som gäller och att se till att den informationen och faktan kommer fram till aktiva och tränare, säger Reinebo till Radiosporten.

Abeba Aregawi har testats positivt för substansen meldonium, ett ämne som varit på Wadas bevakningslista under 2015 och som i september beslöts att komma med på listan över förbjudna medel från och med januari 2016.

Samma dag gick Internationella Friidrottsförbundet, IAAF, ut med den nya dopningslistan och några förbund, bland annat Internationell tyngdlyftningsförbundet, gick ut med en varning om att meldonium från 2016 finns på listan över förbjudna medel. 

SOK:s sportchef Peter Reinebo är förvånad över att substansen hittats i Aregawis urin.

– Hon tillhör IAAF:s kontrollpool. I det sammanhanget har hon testats både på tävling och vid sidan av så väl av Wada, IAAF och svenska antidopningsgruppen. Hon tillhör den kategorin som testas mest runt om i världen, säger Reinebo.

Varken förbundskapten Karin Torneklint eller SOK har någon koll på vilken tränare Aregawi haft i Etiopien.

– En del av hennes rådgivare har brustit på ett eller annat sätt i det här fallet, säger Reinebo som annars menar att SOK haft bra koll på Aregawi.

– Hon har deltagigt i hälsokontroller och kostträning och träffat läkare på Bosön. Hon har deltagit väl så mycket som övriga aktiva. Hon var även med i Rio i höstas, då hade vi information om Rio och de regler och riktlinjer som gäller på vägen fram, säger Reinebo.

Om Aregawi skulle tagit substansen före årsskiftet innan det blev förbjudet och att det var det som dopningstestet i januari visade så kommer ändå Aregawi att stängas av.

– Nu säger regeln att det är en dopningsförseelse om det är en förekomst av förbjuden substans, det är väl det som b-provet avgör sen, säger Kristina Olinder, ordförande i Riksidrottsförbundets dopningskommission till Radiosporten.

Det är oväsentligt att hon tagit det sista december eller första januari?

– Jag kan tänka mig så ja, säger Olinder. 

Enligt SVT Sport kommer b-provet att offentliggöras redan nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista