Abeba Aregawi. Foto: TT
Abeba Aregawi. Foto: MAJA SUSLIN / TT

Etiopien kan göra en markering

4:35 min

Abeba Aregawis avstängning har fått stor uppmärksamhet i omvärlden. Men troligen är det här bara början på fler dopningfall i Etiopien, Abebas födelseland och det land där hon tränar.

Enligt Solomon Meaza, som är generalsekreterare för Etiopiens antidopningsbyrå, så är det nu sammanlagt nio etiopiska löpare, varav fem på toppnivå, som granskas för dopning. Meaza vill inte gå in på vilka löpare det handlar om eller vilka substanser det kan gälla.

Att Abeba Aregawi fastnade i ett dopningsprov har väckt stor uppmärksamhet i omvärlden och i friidrottssvärlden. Hittills har relativt få etiopiska löpare stängts av för dopning, men nu kan det bli ändring på det. Enligt Meaza är det inte osannolikt att fler löpare kommer stängas av när alla prover är klara.

Möjligen är det så att Etiopien, en av de verkligt stora löparnationerna, vill undvika att hamna i samma läge som Kenya, också en gigant i löparsammanhang. Utöver det att ett antal kenyanska löparstjärnor redan stängts av på grund av dopning, så har det kenyanska friidrottsförbundet, Athletics Kenya, hamnat i skottgluggen efter det att flera tjänstemän där misstänks ha försökt dölja dopning.

Enligt flera experter så är dopning systematisk i Kenya, som hittills inte lyckats presentera ett trovärdigt program för att bekämpa fusket. Kenya riskerar därmed att helt stängas av från tävlan i löpning. Kanske är det så att Etiopien nu proaktivt väljer att agera för att inte missa OS i Rio i sommar.

   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista