Bo Berglund (t.v.), Abeba Aregawi.
Bo Berglund (t.v.), Abeba Aregawi. Foto: TT Nyhetsbyrån

LYSSNA: P4 Extra om dopningspreparatet meldonium

8:41 min

I P4 Extra diskuterar Bo Berglund, överläkare på Karolinska Institutet, med förflutet i antidopningsbyrån Wada – dopningspreparatet meldonium. Det preparat som Abeba Aregawi stängts av för efter att hennes A-prov visat spår av det.

Preparatet hamnade på Wadas dopningslista så sent som i januari i år. Men vad är det för preparat?

– Det är ett preparat som härstammar från de baltiska staterna, som används som hjärtmedicin, även i olika former av neurologiska sjukdomar. Det är grunden i ett preparat som påverkar kroppens ämnesomsättning på ett gynnsamt sätt för de patienterna. Det är dock inte inte godkänt för användning i Sverige.

– Listan hamnade på observationslistan 2015. Man hade sett ett markant ökat bruk i prover i dopningslaboratorierna. Det här blev känt och i början av förra året var det uppenbart att det var ett helt oacceptabelt bruk av det här, fortsätter Bo Berglund.

Kan hon ha tagit det innan det kom på dopningslistan?

– Skulle man kunna detektera det flera veckor efter? Svaret på den frågan är nej. Jag gissar på att man maximalt kan detektera preparatet på en tre, fyra dagar, absolut maximalt, svarar Bo Berglund.

Lyssna på hela diskussionen i klippet ovan. Där hörs även brottaren Tomas Johansson, som efter sitt OS-silver i Los Angeles 1984, åkte fast i ett dopningstest. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista