2015-06-06 Mikaela Laurén vann i sin match mot Victoria Cisneros vid boxningsgalan i Eriksdalshallen. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Proffsboxare tillåts i OS: ”Kommer inte passa mig”

Proffsboxare kommer att tillåtas delta i OS i Rio de Janeiro. Det internationella boxningsförbundet (AIBA) har bestämt sig enligt ordförande Ching-Kuo Wu.

– Proffsboxare kommer vara med i Rio. Jag vet inte hur många, men de kommer att behöva gå igenom samma tillvägagångssätt som alla andra, säger internationella boxningsförbundet (AIBA):s ordförande Ching-Kuo Wu till nyhetsbyrån Reuters och fortsätter:   

– Alla kommer att behöva kvalificera sig. De behöver bli uttagna av deras egna förbund, och det är vad som kommer att krävas. Proffsboxarna kommer inte att komma med bara sådär. 

I sommar förväntas ett formellt beslut tas.

– Det vi behöver göra är att förändra förbundets stadgar och det kommer att ske på en extrastämma i juni. Stadgarna är det enda som blockerar proffsboxare från att delta i OS i nuläget, säger Ching-Kuo Wu.

Reaktionerna har inte enbart varit positiva.

– Jag skulle hata att se en 30-årig ex-världsmästare komma tillbaka till OS och i den första omgången boxas mot en 17-årig pojke från Sverige och knocka honom så att han hamnade i koma. Då hade folk frågat: "Varför lät du det hända?”, säger David Haye, före detta världsmästare i tungvikt.

Sveriges Mikaela Laurén vill inte att ställa upp i OS, trots de ändrade reglerna.

– Nej, det kommer inte att passa mig. Jag håller på med proffsboxning och är världsmästare i det. Och det är två helt skilda sporter. Jag tävlar i tio ronder och där är det tre ronder och handlar mer om att plocka poäng medan vi proffs satsar mer på att knocka, säger hon till SVT Sport.

Det finns tvivel om det verkligen finns så många professionella boxare på världsnivå som skulle vilja ställa upp i OS-formatet med tre ronder. Men svenska proffsboxaren Klara Svensson gillar förslaget och skulle kunna tänka sig att ställa upp i OS – även om hon även ser nackdelar.

– Det är väldigt stora skillnader. Tänk er att Klitjko går upp mot någon amatörkille. Det känns som att skillnaden där skulle vara ganska stor. Det kan röra runt rätt mycket, säger hon till viasatsport.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".