Tingsryd

Tingsryd imponerade i första finalen

4:36 min

Vägen till högsta serien är lång och snårig men Tingsryd lade i alla fall en liten sträcka bakom sig. 3-0 hemma mot AIK när den hockeyallsvenska finalserien drog igång.

– Det är en otroligt stark match av grabbarna. AIK är starkare första tio. Men vi tar över mer och mer. Åker fruktansvärt mycket skridskor. Vi kontrollerar dem väldigt bra i mittzon och försvarszon. Det gör att vi har bra energi i offensiven också. Vi måste vara på den här nivån för att ha chans att vinna mot dem, säger Tingsryds tränare Magnus Sundquist till Sveriges Radio.

Hockeyallsvenskans etta och tvåa gör i upp i bästa av fem matcher om vilken av klubbarna som ställs i en playoffserie mot Karlskrona, SHL-jumbon.

Två lag som kan varandra utan och innan och två lag som kvalitetsmässigt befinner sig på samma steg i elithockeys trappa.

Då blev det som väntat. Tajt, ovisst, detaljer som till sist avgjorde.

I synnerhet den här:

AIK-backen Tobias Eriksson missade en diagonalpassning, Kari Sihvonen bröt vid egen blå och fritt fram. Tid att tänka, men också tid att titta. Han såg glipan mellan Gustaf Lindvalls benskydd, där hamnade pucken och så var det klackarna i taket i Nelson Garden i lilla Tingsryd.

Då hade den första finalmatchen nästan hunnit halvvägs.

AIK:s Jonathan Andersson kalasträff i spel fem mot fyra var den mållösa första periodens största chans, men pucken slog i böjen där ribban och stolpen möts.

Mål ändrar matcher. Med ledningen i ryggen stängde Tingsryd butiken, spelade snål, smart och med den disciplin som tagit laget till finalserien.

När AIK låg på för kvittering i spel i numerärt överläge täckte Emil Forslund skott, åkte ifatt Markus Lauridsen och fick in pucken från nära håll på Hannes Johansson passning.

I slutsekunderna slog Joakim Högberg in 3-0 i tom kasse.

Trycket inför mötet på Hovet i Stockholm är hårt. På tisdagseftermiddagen var över 5 000 biljetter sålda till torsdagens drabbning.

Kommande matcher:

Torsdag 3/3: AIK-Tingsryd.

Lördag 5/3: AIK-Tingsryd.

Ev måndag 7/3: Tingsryd-AIK.

Ev onsdag 9/3: AIK-Tingsryd.

AIK skulle som seriesegrare egentligen ha börjat hemma, men eftersom Hovet är upptaget av SHL-match startade finalserien i Tingsryd och AIK får i gengäld två raka hemma i match två och tre.

Vinnaren går till direktkval mot SHL-jumbon Karlskrona om en plats i SHL nästa säsong. Förloraren får möta vinnaren i allsvenskans slutspelsserie i bäst av tre matcher, där segraren går till direktkval mot näst sista SHL-lag (i nuläget Modo) om en plats i högsta serien.

Båda matchserierna i direktkvalet spelas i bäst av sju matcher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista