Linda Bengtsson vill se Torstein Stenersen i VM-laget.
Linda Bengtsson vill se Torstein Stenersen i VM-laget. Foto: SR och TT

Experten om VM: ”Vill se Stenersen i mixedstafetten”

0:32 min

Skidskytte-VM i Holmenkollen inleds på torsdagen med mixedstafett. Radiosportens expert tror att Sverige med maximal insats på skjutvallen kan hamna bland de sex främsta lagen. 

– Det är mest realistiskt för Sverige. Men samtidigt finns det finns det en gnutta hopp om en ännu högre placering om några av favoritlagen gör bort sig, siar Radiosportens skidskytteexpert Linda Bengtsson, inför torsdagens första VM-race, mixedstafetten.

Det svenska laget presenteras i kväll ca kl 20.00. I ett mixedlag körs de två första sträckorna av damer, de två avslutande av herrar.

– Det VM-lag jag hade tagit ut om jag vore coach är Linn Persson, Mona Brorsson, Torstein Stenersen och Fredrik Lindström. Det är inte helt givet men tanke på att det finns flera uppstickare bland svenskarna under säsongen, säger Linda Bengtsson.

Sverige har efter VM-guldet i Antholz 2007 och fjärdeplatsen i Ruhpolding 2012 en ny generation som slutat betydligt längre ner i listorna: På 13:e plats i VM 2013 och på 16:e plats senast, i VM i Kontiolahti ifjol.

I OS i Sotji, där grenen gjorde olympisk debut, kom Sverige inte ens till start, eftersom ingen svensk dam klarade SOK:s krav för att tas ut till dessa vinterspel.

I senaste VM-mixedstafetten, som Tjeckien vann före Frankrike och Norge, hade Sverige följande lag:

* Elisabeth Högberg (in som 17:e, och 1,24 från täten).

* Mona Brorsson (in som 18:e, och trots felfritt skytte, efter svag skidåkning, hela 3,20 från täten).

* Fredrik Lindström (in som 16:e, och 3,17 från täten).

* Peppe Femling (sålunda in som 16:e, och 4,01 från vinnande Tjeckien).

Fredrik Lindström var med i laget som blev VM-fyra i Ruhpolding och körde då med bravur den sista sträckan, efter tidigare insatser av Anna-Maria Nilsson, Helena Ekholm och Björn Ferry.

Elisabeth Högberg åkte första sträckan både 2013 och 2015. Jenny Jonsson och Björn Ferry fanns med 2013, men var alltså till senast ersatta av Mona Brorsson och Peppe Femling.

I denna säsongs enda körda mixedstafett, i Östersund i november, vann Norge före Tyskland och Tjeckien. Det norska laget bestod av Fanny Horn Birkeland, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bö och en Tarjei Bö, som avgjorde med prickfritt skytte på slutsträckan.

Sverige slutade på en finfin femte plats sedan Fredrik Lindström förlorat en spurtstrid om fjärdeplatsen med Frankrikes Jean-Guillaume Beatrix. Innan dess körde Elisabeth Högberg, junioren Anna Magnusson och Peppe Femling. Både Högberg och Femling sköt helt fullt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista