STOCKHOLM 2015-11-24 Huvudtränare Wolfgang Pichler vid skidskytteförbundets pressträff på Bromma flygplats på tisdagen med anledning av säsongsstarten. Foto Maja Suslin / TT.
Wolfgang Pichler. Foto: Maja Suslin/TT.

Pichler: ”Stafetterna är våra bästa chanser”

Förbundskapten Wolfgang Pichler inför VM
5:03 min

Dagens mixedstafett är en av de tre tävlingar i skidskytte-VM i Oslo där Sverige har bäst chans att slå till och skrälla.

Radiosporten direktsänder i webbradion från kl 15.33.

Linn Persson, Mona Brorsson, Jesper Nelin och Fredrik Lindström bildar Sveriges lag i mixedstafetten, en tävlingsform där det svenska laget varit femma och nia i de två tävlingar som körts i vinter.

I Östersund var Sveriges differens till prispallen 37 sekunder, i Canmore var den 34 sekunder.

– Tittar man tillbaka på säsongen är ju stafetterna de som varit roligast, säger lagets mest kände profil, Fredrik Lindström. Vi var varit väldigt bra med i matchen, så de kittlar extra mycket i år.

Nästa fredag körs damstafetten, då med minnet av en svensk sjätte- och en åttondeplats i vinter. Nästa lördag avgörs herrstafetten, en tävlingsform där Sverige varit sjua som bäst.

– Annars är det Fredrik som i bästa fall slutar på topp-10, säger Wolfgang Pichler om de individuella chanserna. Han har haft mycket otur med sjukdomar, både i oktober och runt jul, men på vårt läger i Östersund före VM var han i väldigt god form.

Jämför med visionen du hade inför denna säsong, hur har den blivit?

– Det bästa för mig har varit att se hur snabbt tjejerna har utvecklats och redan blivit mycket bättre, säger Pichler, som med alla unga i dagens landslag har OS 2018 och hemma-VM 2019 som ledstjärnor.

Han pekar särskilt ut Mona Brorsson, som särskilt i stafetter gjort ett par ”extraordinära” lopp. Faktum är att Brorsson är den femte bästa skytten i hela världscupen, sett till träffprocent för dem etablerade på damsidan (som kört fler än tio lopp).

Varför togs Linn Persson och Jesper Nelin ut till mixedstafetten? Torstein Stenersen har ju ändå varit så bra som sjua i en världscuptävling.

– Linn är som gjord för masstart. Hon gör det alltid bra där, och har visat lite bättre form nu före VM än Ingela Andersson, motiverar Pichler. Med Jesper visar vi att vi är offensiva. Han har visat toppform de senaste dagarna, nästan på Fredriks höga nivå.

Regerande VM-etta är Tjeckien. Vinterns två mixedstafetter, i Östersund och Canmore, har vunnits av Norge och Tyskland.

Fem medaljkandidater:

Frankrike:

Anaïs Bescond (VC-11) – Marie Dorin Habert (2) – Quentin Fillon-Maillet (10) – Martin Fourcade (1).

Total platssiffra: 24.

Tyskland:

Franziska Preuss (16) – Franziska Hildebrand (5) – Arnd Peiffer (11) – Simon Schempp (5).

Platssiffra: 37.

Norge:

Marte Olsbu (34) – Tiril Eckhoff (12) – Johannes Thingnes Bö (6) – Tarjei Bö (3).

Platssiffra: 55.

Tjeckien:

Veronika Vitkova (7) – Gabriela Soukalova (1) – Michal Slesingr (26) – Michal Krcmar (27).

Platssiffra: 61.

Ryssland:

Jekaterina Sjumilova (37) – Jekaterina Jurlova (21) – Jevgenij Garanitjev (8) – Anton Sjipulin (2).

Platssiffra: 68.

För övrigt är Sveriges totala platssiffra, sett till åkarnas lägen i totala världscupen, 200. Exakt 100 för damerna, exakt 100 för herrarna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".