2014, Martin Fourcade, Foto: TT
Martin Fourcade. Foto: TT

Frankrike vann första VM-guldet

2:23 min

När skidskytte-VM inleddes i Holmenkollen idag med mixedstafetten tog Frankrike hem VM-guldet. Tyskland tog silver och Norge brons. Sverige låg länge med strax bakom täten, men slutade på en 12:e plats.

– Jesper (Nelin) hade en tung dag, säger Fredrik Lindström till Radiosporten.

Det var lite trist att det slutade på det här sättet. Sverige förlorade alla chanser till en topp sex-placering med Jesper Nelins straffrunda, säger Radiosportens reporter Bengt Skött.

Sverige låg på sjunde plats halvvägs in i stafetten efter bra åk av Linn Persson och Mona Brorsson. Brorsson sköt felfritt och när svenska herrarna gick ut var Jesper Nelin ett tag uppe på sjätte plats. Men i stående skyttet fick VM-debutenten Nelin stora problem. Det blev tre bom och en straffrunda. 

– Det var ju riktigt dåligt. Det var inget kul att skjuta en runda. Jag hade riktigt bendarr på ståskyttet, så blev det en bom för mycket. Sedan var jag ganska trött, säger Nelin till TV4.

Sverige dalade då till 14:e plats, men en stark avslutning av Fredrik Lindström förde upp Sverige till 12:e plats. Lindström vill inte utse Nelin till någon syndabock.

– Jesper har väl andra riktiga säsongen som skidskytt, så det är stor skillnad på erfarenhet där också, säger Lindström som var nöjd med sin egen insats.

– Jag kände mig bra tekniskt i spåren och skyttet var ju felfritt, så jag är nöjd med min sträcka. Känns som något att bygga vidare med, säger Lindström.

I täten blev det en spurtstrid om guldet där fransmannen Martin Fourcade knäckte tysken Arnd Peiffer.

– Han (Fourcade) har varit dominanten i år och börjar VM på samma sätt, säger Lindström.

Hemmanationen Norge fick nöja sig med bronset sedan Tarjei Bö haft problem med skyttet på sista sträckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista