VIK Hockey är en av flera klubbar i ekonomisk kris. Anders Larsson, hockeyförbundets ordf. är bekymrad. Foton: SR.
VIK Hockey är en av flera klubbar i ekonomisk kris. Anders Larsson, hockeyförbundets ordf. är bekymrad. Foto: SR.

Ishockeyklubbarnas kris: ”Varje klubb måste rannsaka sig själv”

4:56 min

Flera av lagen i Hockeyallsvenskan blöder ekonomiskt. Nyheten om ekonomisk kris har duggat tätt de senaste veckorna och vi har hört om Mora, Asplöven och Västerås som vädjar om pengar.

– Det är klart att situationen är bekymmersam. Samtidigt vet vi vilket arbete som sker i alla våra föreningar men det är tufft med ekonomin och få ihop situationen på många håll, säger ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till Radiosporten.

Vilket ansvar har ni i förbundet att de lag som inleder säsongen också kan slutföra den?

– Ytterst så ansvarar ju varje förening för sin ekonomi och sin verksamhet. Men det vi gör som förbund tillsammans med föreningarna och distriktsförbund är att försöka sätta upp regler och krav för att få delta i de högsta serierna, inte minst ekonomiska krav.

Reglerna för att få spela på elitnivå utvecklas ständigt och från och med den 30 april i år har kraven höjts. En klubb som spelar i SHL måste ha ett positivt eget kapital på fyra miljoner kronor och lagen i Hockeyallsvenskan måste redovisa ett positivt eget kapital på en miljon kronor.

Förutom ett positivt eget kapital har arenakraven också skärpt vilket har väckt flera reaktioner. För att få spela i SHL måste klubbarna ha en arena med en publikkapacitet på 5000 åskådare varav 3500 sittplatser.

Flera av de mindre klubbarna har varit kritiska mot de hårda arenakraven. Karlskrona som tog steget upp från Hockeyallsvenskan till SHL inför den här säsongen tvingades bygga om sin arena. Kommunen finansierar utbygget och Karlskronas socialdemokratiska kommunalråd Patrik Hansson har varit kritisk till den press han känt från SHL att färdigställa bygget och kallat det för maffiametoder.

Även Tingsryd, som kan vara på väg att ta steget från Hockeyallsvenskan till SHL den här säsongen, har riktat kritik mot arenakraven. Men att kraven skulle vara orättvisa håller förbundsordföranden inte med om.

– Jag har all respekt för att situationen kan vara utmanande på sina håll men det är krav som är väl förankrade i Hockeysverige. Sett över tid och sett för produkten svensk ishockey så är det viktigt att vi har ändamålsenliga arenor för respektive nivå, säger Anders Larsson.

Den bristande ekonomin hör oftast ihop med höga spelarlöner. Men att göra likt NHL och införa ett lönetak i Sverige är inte aktuellt säger förbundsordföranden Anders Larsson till Radiosporten. Utifrån lagar och regler i Sverige ser han det som osannolikt.

Så hur löser man då de ekonomiska problemen?

– Varje klubb måste rannsaka sig själva och vi i förbundet måste också dra vårt strå till stacken. Men det är ingen lätt fråga, vore det här någonting vi kunde sätta oss ner och lösa runt ett bord tillsammans en kväll så skulle vi naturligtvis ha gjort det. Det är en komplex situation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista