Hanna Öberg.
Hanna Öberg. Foto: SKIDSKYTTE.SE

Tufft jobb kvar för Öberg – få JVM-ettor blir världsnamn

6:23 min

Snackisen i svenskt skidskytte är den häftiga, nya damgenerationen med JVM-ettan Hanna Öberg i spetsen. Radiosporten granskar hur stort nästa steg är.

Sex världsmästarinnor på juniorsidan har inte synts till. Bara tre (3) JVM-ettor från 2008 och framåt, i sprint- och distanslopp, har blivit starka världsnamn som seniorer.

Hanna Öberg har tveklöst en oerhört lång och tuff väg kvar, innan hon i stil med Helena Ekholm blir ett världsnamn i skidskytte, eller ens etablerad på topp-10 i världscupen.

När Radiosporten synar JVM-listorna från 2008 till 2014 finns vinnarnamn som ryskorna Ankudinova och Pavlova, nederländskan Sloof, rumänskan Forika, och tyskorna Wötzel (två guld) och Hammerschmidt. Ingen av dem har etablerat sig högt upp i världscupen.

Briljanta undantag är dock tyskorna Magdalena Neuner (2008) och Laura Dahlmeier (2013), samt italienskan Dorothea Wierer (2008 och 2011).

Men vi svenskar kan givetvis inte annat än leva i nuet. Och just nu känns det roligt och löftesrikt – även för förbundskapten Wolfgang Pichler.

– För mig är det mest intressanta som hänt i svenskt skidskytte sedan i somras tjejernas stora framsteg. Det förväntade vi oss inte, säger Pichler till Radiosporten i VM-staden Oslo.

Vilka resultat är det då vi sett?

Nja, ändå ingen topp-10-placering - men dock karriärbästa i form av 17:e-platser för både Mona Brorsson och Linn Persson. Men framför allt har vi sett en sjätte- och en åttonde plats i damstafetter, med några få sekunder till ännu högre placeringar.

Plus det som kittlar mest inför framtiden: dubbla guld i junior-VM för Hanna Öberg, som för tillfället är VM-reserv på hemmaplan. Dessutom blev det medaljer i JVM för både Anna Magnusson och damlaget i stafett.

Mona Brorsson är 25 år och den klart äldsta av de unga spännande namnen. Men vi kan absolut räkna henne till den nya generationen eftersom hon utvecklats så rejält till den här vintern, särskilt i skyttet där hon är femma (!) av alla i hela världscupen, sett till träffprocent, om vi räknar bort de som åkt färre än tio tävlingar.

Inför VM står hon på 96 i träffprocent i liggande och 85 i stående.

– Det är enorm trygghet som jag har med mig, säger Brorsson. Och så har jag absolut tagit ett stort kliv åkmässigt. Vi har inte tränat så mycket mer i antal timmar, men tränat mycket hårdare. 

Största skälet till utvecklingen stavas Pichler, tycker Mona Brorsson.

– Han är så enormt passionerad och driven. Det märks ute längs spåret men också i träningsvardagen. Han får oss att våga och flytta fram gränserna, säger Mona Brorsson om Wolfgang Pichler, som just nu genomför sin första säsong som helt och fullt ansvarig förbundskapten.

VM fortsätter med sprintlopp på lördagen och jaktstarter på söndag. Efter två vilodagar väntar därefter distanslopp, stafetter och masstarter, fram till och med söndag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista