Abeba Aregawi.
Abeba Aregawi. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Forskaren bakom meldonium: ”Aregawi borde inte blivit straffad”

Meldonium borde inte vara förbjudet och Abeba Aregawi borde inte stängas av. Det säger den lettiske forskaren Ivars Kalvins, som uppfann meldonium, till Expressen.

Abeba Aregawis A-prov från den 12 januari visade spår av den förbjudna substansen meldonium. Ämnet hamnade på den internationella dopningsbyrån Wadas lista den 1 januari i år.

Substansen borde dock inte vara förbjuden, enligt den lettiske forskaren Ivars Kalvins som har tagit fram meldonium.

– Abeba Aregawi borde få använda det utan att bli avstängd och det borde alla andra också få. Det här är nonsens. Rakt igenom nonsens, säger han till Expressen.

Enligt Kalvins är meldonium inte prestationshöjande.

– Meldonium skyddar bara idrottaren. Det är inte prestationshöjande. Det finns inga tester som visar det. Det finns inga bevis.

Kalvins säger också att meldonium går att upptäcka flera veckor efter att en idrottare tagit substansen. Enligt honom kan Aregawi alltså ha fått i sig meldonium innan den 1 januari då substansen hamnade på Wadas lista. Det är tvärtemot vad Bo Berglund, överläkare på Karolinska Institutet, hävdar.

– Jag gissar på att man maximalt kan detektera preparatet på en tre, fyra dagar, absolut maximalt, sa Bo Berglund i tisdags.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".