Färjestad besegrade Brynäs.
Färjestad besegrade Brynäs. Foto: Mats Åstrand

Färjestad fick revansch på Brynäs

1:45 min

Det blev respass för Färjestad i play in förra året. Men efter 2-0 mot Brynäs på fredagskvällen har nu Karlstadslaget kvartsfinaljakten i egna händer inför avslutningen av grundserien.

För knappt ett år sedan såg just Brynäs till att Färjestad missade slutspel för första gången på 20 år då Gävlelaget vann play in-serien lagen emellan med 2-1 i matcher. 

På fredagskvällen tog Färjestad gruvlig revansch för de nesliga förlusterna.

Detta då man helt förstörde den mikroskopiska chans som Brynäs hade kvar att ta en av kvartsfinalplatserna och dels genom att själva avancera upp på femteplatsen inför de två omgångar som återstår av grundserien.

– Det kommer bli fajt om varenda poäng ända in i slutet och det är underbart, säger Färjestads Magnus Nygren till Radiosporten.

Att mycket stod på spel märktes definitivt på grisigheten i spelet och hettan i närkamperna där båda lagen vägrade ge bort en millimeter av isen.

Men Färjestad - som haft svårt att hitta stabilitet i såväl spelet som i tabellplaceringen i vinter - gick all in på att bita ihop, ta varje tjuvsmäll som gavs och med huvudena nerborrade möta Brynäs ettriga forceringar med ännu mer ettrighet tillbaka.

Och det blev en minst sagt slumpartad bjudning från Brynäsbacken Anssi Salmela till snabbfotade Färjestadsforwarden Milan Gulas som kom att avgöra matchen redan efter nio minuter av första perioden.

Salmela - som gjorde comeback efter lång skadefrånvaro - uppfattade inte att Gulas kom som skjuten ur en kanon från utvisningsbåset och passade i samma sekund pucken tvärs över isen.

Gulas snodde i farten åt sig pucken, kom fri med Felix Sandström, skottfintade honom ur position och lade iskallt in det som visade sig bli segermålet mellan benen på Brynäsmålvakten.

Slutresultatet skrevs sedan till 2-0 och kom med 22 sekunder kvar i tom bur.

– Vi skapar nog med chanser för att ta poäng men det har grinat emot ett tag. Men vi får se positivt på spelet och bygga vidare på det, säger Brynäs assisterande tränare Tommy Sjödin till Radiosporten.

Färjestadssegern förstörde säkerligen även kvällen för många Djurgårdsfans då Stockholmslaget nu skickades ner till play in istället, tre poäng bakom Färjestad med sex pinnar kvar att spela om.


Brynäs-Färjestad 0-2((0-1, 0-0, 0-1))

Första perioden: 0-1 (9.10) Milan Gulas.

Tredje perioden: 0-2 (19.38) Antti Tyrväinen (Mikael Wikstrand).

Skott: 27-21 (6-7, 10-11, 11-3).

Utv, Brynäs: 1x2. Färjestad: 2x2.

Domare: Tobias Björk, Boden och Sören Persson, Lidköping.

Publik: 7 103.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista