Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson. Foto: Johnny Byström/Sveriges Radio
Richard Henriksson.

Henrikssons tre nycklar inför OS-kvalmötet med Schweiz

Ytan bakom backlinjen, fasta situationer och bättre värdering är Radiosportens fotbollsexpert Richard Henrikssons tre nycklar till svensk seger i kväll.

1. Ytan bakom Schweiz ytterbackar

Schweiz hade enorma problem i första matchen med positionsspelet hos sina ytterbackar. Särskilt vänsterbacken, till naturen väldigt offensiva Noelle Maritz, kom gång efter annan helt fel i pressen och lämnade stora ytor bakom sig. Att hon dessutom hade långsamma mittbacken Rahel Kiwic bredvid sig gjorde att Nederländerna skapade de flesta av sina farligheter just på den kanten.

Viktigt då för Sverige att man bibehåller bredd på båda kanterna, att inte våra forwards hamnar inne i mitten för tidigt utan är nära sidlinjen när vi söker uppspel. Schweiz ytterbackar kommer då att bli osäkra och då finns det mycket yta att hitta in med bollar på.

Sverige ska ha alla förutsättningar att utnyttja det här maximalt i den här matchen, för jag tror och hoppas att även den svenska landslagsledningen identifierat denna uppenbara svaghet hos motståndet.

2. Fasta situationer

Ett av de fyra målen som Schweiz släppte in mot Nederländerna kom på hörna och det blev farligt på fler fasta situationer. Schweizarna väljer att försvara sig med zonförsvar, det vill säga man markerar ingen spelare utan varje spelare har ett område där man ansvarar för att få undan bollen. Det är ett väldigt svårt sätt att försvara sig på, framför allt kräver det att man har väldigt skickliga huvudspelare som kan vinna dueller mot ibland flera motståndare.

Schweiz har inte den skickligheten, och det vill jag att det svenska laget ska utnyttja genom att låta våra bästa huvudspelare löpa in i just de ytorna så att de överraskar sina motståndare. Vi har också ett fint vapen i Magdalena Erikssons utmärkta vänsterfot.

3. Värdera bättre

Sveriges anfallsspel går som de flesta ut på fart och fläkt och gott så, klart vi ska utnyttja att vi har snabba spelare längst fram i Jakobsson, Schough och Schelin. Gott så, men särskilt mot lite bättre lag måste Sverige värdera bättre när den avgörande passningen ska slås upp till forward. Mot Norge blev det väl enformigt, stack någon i SJS-trion (funkar det namnet?) så slogs bollen som på ackord.

Här bör man ha mer kyla, den första löpningen är bra och drar inte sällan isär motståndarna. Kan man då värdera och ibland söka annat alternativ så kan det finnas stora ytor att sorla sig fram på. Caroline Seger har alltid den goda värderingsförmågan. Det kan man inte kräva att de andra ska ha i samma utsträckning, men mer kyla med bollen skulle ge Sverige bättre anfallsspel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista