Förbundskapten Wolfgang Pichler
1 av 2
Förbundskapten Wolfgang Pichler Foto: Marie Birkl/TT
Tiril Eckhoff och Mona Brorsson
2 av 2
Tiril Eckhoff och Mona Brorsson Foto: TT, SR collage

Första guldet till hemmanationen - Brorsson sensationell sexa

Wolfgang Pichler om Brorssons skräll: "Super - men vi vill ha mer"
1:01 min

Tiril Eckhoff ordnade första guldet till Norge i Holmenkollen-VM. Norskan sköt fullt i sprinten och tog även sin första individuella VM-medalj. Mona Brorsson överträffade alla förväntningar och åkte in på en sjätteplats – Drygt 20 sekunder från pallen.

Efter damernas sprint fick hemmanationen Norge jubla över dagens andra medalj, denna gång av finaste valör.

25-åringen Tiril Eckhoff fixade guldet, 15 sekunder före fransyskan Marie Dorin Habert. Det var norskans tredje VM-medalj. Men första guldet och dessutom det första individuella.

För Sverige och Mona Brorsson blev det en sensationell sjätteplats, det bästa resultatet i mästerskapssammanhang för Sverige (både herrar och damer) på tre år.

– Jag är så himla nöjd, jag hade inte vågat hoppas på det här riktigt. Detta är lång över vad jag trott var möjligt, sa en glad Mona Brorsson efter loppet.

Inför andra skyttet var hon i allra högsta grad med och nosade på pallplats. Men trots felfritt skytte och förbundskapten Wolfgang Pichlers pådrivande bredvid spåret räckte det inte. Pichler var nöjd med insatsen men påpekar att det finns mer att hämta.

– Det var okej, men vi är från Sverige vi vill ha vinnare. Sjätte plats är super men vi vill ha mer, säger han.

Att Brorsson skjuter fullt är ingen ovanlighet, men dagens tävling visar på utveckling även i skidåkningen.

– Hon gjorde ett otroligt lopp i dag. Mona inklusive hela laget åkte väldigt bra i spåret. Vi har möjligheter här, vi är inte här bara för att delta, säger Förbundskapten Pichler. 

Så det här var inte överraskande för dig?

– Hur många medaljer har jag tagit med Sverige? Över 40. Vi är här för tävla och göra resultat. Jag är superglad men nu ser vi fram emot morgondagens jaktstart.

Vad kan hända där?

– Allt kan hända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".