Heidi Weng
Heidi Weng i Kanada. Foto: Jacques Boissinot/AP/TT

Weng höll undan för Johaug – Nilsson sjua

Heidi Weng håller undan i Norgekampen mot storfavoriten Therese Johaug i längdskidornas finaltour i Kanada.

Weng hängde med Johaug i lördagens jaktstart över en mil och vann dessutom spurten med en tiondel - som gav fem bonussekunder mer än sin tätkonkurrent.

Världscupsuveränen Johaug tog snabbt in de tolv sekunder som Weng ledde med inför jaktstarten i fristil i Quebec. Men hon lyckades aldrig skaka av sig sin lagkamrat.

– Jag var så sliten i backarna, sade Weng som dock vann spurten med en pjäxspets och därmed behåller ledningen i Kanadatouren med 5,1 sekunder inför de fyra sista tävlingarna i Canmore.

Astrid Jacobsen Uhrenholdt och Maiken Caspersen Falla såg till att den norska dominansen är närmast totalt halvvägs in i världscupens tourfinal. Amerikanskan Jessica Diggins slog sig in som femma före ytterligare en norska, Ingvild Flugstad Östberg.

Stina Nilsson låg bäst till av svenskorna inför jaktstarten i kraft av sin sprintseger i fredags och hon kom in som sjua och tappade bara en placering. Fram till Weng är det dock 2.45.

– Det var mitt bästa skejtlopp på ganska länge, det blev ju som individuell start i princip, sade Nilsson, som åkte stora delar av loppet utan sällskap, till SVT.

– Det är skönare att åka tillsammans med en klunga, men det är utmanande att gå själv och bra att träna på det.

Charlotte Kalla klättrade en placering till tionde och Ida Ingemarsdotter föll från åttonde till elfte plats. Kalla drog länge en liten klunga som uppstod.
-Jag var sugen på en bra tid i mål och inte ha bekvämåkning. För mig spelar inte placeringar någon roll, mer avståndet upp till täten, sade Kalla, som har drygt tre minuter fram till Weng, till SVT.

Av de fyra loppen som återstår är det första en klassisk sprint. Sedan tar distanslopp över.

– Nog känns det emellanåt att vi har kört mycket. Men det var roligt att få skejta och ha hela tio kilometer på sig ute i spåret, sade Kalla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista