Marit Björgen
Marit Björgen Foto: Fredrik Sandberg/TT

Marit Björgen: ”Trodde Kalla skulle hävda sig bättre”

4:37 min

Föräldralediga Marit Björgen har följt årets världscup från åskådarplats. I en lång intervju med Radiosporten berättar hon om satsningen mot VM i Lahtis och förvåningen över Kallas svaga säsong.

Skidstjärnan Marit Björgen som födde en son i december har fått se sina norska lagkamrater rada upp pallplatser i världscupen i hennes frånvaro. Men det är också en svenska som har imponerat på Björgen.

– Stina (Nilsson) är ett ämne för framtiden, hon är stark kandidat även på distans när hon har fått några fler år i ryggen, säger Marit Björgen.

Björgen berättar också att hon är förvånad att Charlotte Kalla – som 35-åringen har haft många tuffa bataljer med under åren – inte har placerat sig högre upp i resultatlistorna.

– Jag hade förväntat mig att Charlotte skulle hävdat sig bättre, kanske också att Kowalczyk skulle vara högre upp, det har varit lite oväntat, säger hon.

När Radiosporten träffar Marit Björgen är hon i Oslo för att följa skidskytte-VM från åskådarplats. Men snart är det också dags för 35-åringen själv att ge sig ut i tävlingsspåren igen. Den 12 mars är Björgen anmäld till ett 42 kilometer långt lopp i Oslo-trakten.

– Jag ser fram emot att köra på hemmabanan och det är klubben min som arrangerar det. Det är bra träning, säger Björgen.

Det stora målet är VM i finländska Lahtis nästa år.

– Jag hoppas att jag kan vara med och kämpa om de ädlaste medaljerna i Lahtis, säger Marit Björgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista