Britta Johansson Norgren slutade som tvåa i Vasaloppet 2016 och kramar om vinnaren österrikiskan Katerina Smutna efter målgång i Mora.
Britta Johansson Norgren slutade som tvåa i Vasaloppet 2016 och kramar om vinnaren österrikiskan Katerina Smutna efter målgång i Mora. Foto: ULF PALM / TT

Smutna spurtslog besviken Johansson Norgren i Vasaloppet

1:45 min

Britta Johansson Norgren såg länge ut att vara på väg mot seger i Vasaloppet 2016, men österrikiskan Katerina Smutna var starkast på upploppet i Mora.

Katerina Smutna var starkast i den långspurt som drogs upp i Mora-parken och vann med två sekunders marginal, men efteråt handlade det mesta av snacket om de herråkare som inte flyttade sig ur det spår som var reserverat för damerna på upploppet.

– Det var tänkt att tjejerna skulle ha egna spår, och det funkade väl inte riktigt. Jag gjorde ett felbeslut att vilja vara bakom Smutna, men det var i läget när jag trodde vi skulle komma själva i ett spår, sa en besviken Johansson Norgren till Radiosporten.

Trea slutade Lina Korsgren, sju sekunder bakom segrande Smutna.

Annars var det länge Britta Johansson Norgren som ledde loppet, som mest med nästan en minut.

– Just nu är jag jättebesviken, speciellt så som det blev på upploppet. Det är ett jättebra lopp, även om det är en stor besvikelse just nu, säger Johansson Norgren.

Smutna vinner Vasaloppet 2016 i damklassen. Österrikiskan hade bara åkt Vasaloppet en gång tidigare, då slutade hon på sjunde plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista