Det var trångt när damerna skulle spurta om segern.
Det var trångt när damerna skulle spurta om segern. Foto: TT Kollage: SR

Mogren rasar mot herråkarna: ”Skulle rycka dem i örat”

Torgny Mogren om herråkarna som bromsade svenskan
1:59 min

En dramatisk spurtuppgörelse avgjorde Vasaloppet på damsidan. Men tvåan Britta Johansson Norgren fick problem att ta sig fram på upploppet då manliga åkare var i vägen i spåret.

Radiosportens expert Torgny Mogren var upprörd efter damernas målgång.

– Egentligen skulle man ta numren så ska jag gå ner och rycka dem i örat och tala om hur man ska göra när det är tjejer på väg in som slåss om en seger, de här åkte ju om en 40-50 plats, säger Torgny Mogren i Radiosportens direktsändning.

Funktionärer med skyltar och visselpipor försökte mota de manliga åkarna till högra delen av upploppet när damerna var på väg mot mål, men det fungerade inte som planerat. Den svenska stjärnan Britta Johansson Norgren fick se sig besegrad i spurten av Katerina Smutna med två sekunder och var mycket besviken efter målgången.

– Det var tänkt att tjejerna skulle ha egna spår, och det funkade väl inte riktigt. Jag gjorde ett felbeslut att vilja vara bakom Smutna, men det var i läget när jag trodde vi skulle komma själva i ett spår, säger Johansson Norgren till Radiosporten.

Vasaloppets sportchef Tommy Höglund säger att han har pratat med Britta Johansson Norgren efteråt.

– Britta uppfattade efter lagledarmötet att det skulle vara fritt för tjejerna på upploppet, så jag är väldigt ledsen att det blev på det här viset, sen är jag inte säker på att Vasaloppets resultatlista hade sett annorlunda ut om det hade varit fritt upplopp eller om vi inte hade sagt någonting, säger han.

Sätter ni redan nu igång tankeverksamheten inför nästa år att hitta lösningar för ett öppet upplopp för damer?

– Vi kommer att utvärdera Vasaloppsveckan, men det kommer vi inte göra förrän i morgon, vi hade en plan som vi trodde på att vi skulle kunna uppmärksamma de här killarna, men vi misslyckades och det är inte bra, säger Tommy Höglund.

Läs mer om damernas lopp här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".