Frida Hansdotter intervjuas av Jonas Enarson efter säkrade cupsegern i Jasna. Foto: Tobias Hellman
Frida Hansdotter intervjuas av Jonas Enarson efter säkrade cupsegern i Jasna. Foto: Tobias Hellman

Hansdotter vinner slalomcupen

3:17 min

Frida Hansdotter vinner slalomcupen 2015/16. 30-åringen från Norberg slutade på en tiondeplats i slovakiska Jasna och det räckte för att säkra cupen med en tävling kvar.

Frida Hansdotter blir fjärde svenska kvinna genom tiderna att ta hem slalomcupen. Men det blev en nevös väntan i Jasna.

– Jag ville inte ta ut någonting förrän jag såg det på den stora skärmen. Det är helt otroligt, vilken känsla och se att man står där överst och att man leder med 105 (poäng) och ingen kan ta in det, säger Frida Hansdotter till Radiosporten.

Hansdotter såg ut att vara tagen av stundens allvar och fick inte till något särskilt bra första åk. 30-åringen hamnade på en 13:e plats, tre sekunder efter ledaren Mikaela Shiffrin.

– Även fast jag inte kände mig nervös så spelade nerverna mig ett spratt, sedan hade jag problem med banan, jag fick kämpa, säger Frida Hansdotter. 

Men efter ett bättre andra åk klättrade Hansdotter till en tionde plats, och eftersom den värsta konkurrenten Veronica Velez Zuzulova slutade trea står det klart att det blir en blågul seger i slalomcupen, trots att slalomtävlingen i St Mortiz återstår.

– Hon (Hansdotter) visar att hon kan åka otroligt fort i slalom och hon tillhör de absolut bästa och förhoppningsvis kan hon mobilisera mental kraft inför nästa säsong så att hon kan ge sig på den omöjliga Mikaela Shiffrin, för så är det i dag, säger Radiosportens expert Torgny Svensson.

Amerikanskan Mikaela Shiffrin – som fått stora delar av säsongen spoilerad på grund av en knäskada – vann Jasnas världscupslalom före schweiziskan Wendy Holdener.


Tidigare svenska världscupsegrare:

Totalcupen:
Ingemar Stenmark 3 gånger
Anja Pärson 2 gånger
Pernilla Wiberg 1 gång

Slalomcupen:
Ingemar Stenmark 8 gånger
Stig Strand 1 gång (delade med Stenmark 1983 – men hade en seger mindre)
Thomas Fogdö 1 gång
André Myhrer 1 gång
Pernilla Wiberg 1 gång
Ylva Nowén 1 gång
Anja Pärson 1 gång

Storslalomcupen:
Ingemar Stenmark 7 gånger
Anja Pärson 3 gånger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista