Foto: TT
Foto: TT

Nya uppgifter kring ryska dopningsskandalen: Avstängd tränare fortsatte

Christian Olsson rapporterar om tyska dopingen
0:35 min

Trots att Ryssland stängts av från friidrottsvärlden som en följd av dopningsskandalerna verkar förbättringsarbetet gå trögt. Det avslöjar tyska tv-kanalen ARD i ett nytt program som sändes på söndagskvällen. 

ARD konstaterar att ingenting förbättrats sedan man avslöjade att det förekommer systematisk dopning i Ryssland.

Ryska friidrottare har stängts av världen över och kommer inte få tävla i OS i sommar om åtgärder inte vidtas. Det nya avsnittet i ARD-dokumentären visar att inte mycket har hänt och det finns saker som kan förhindra att ryska OS-avstängningen hävs.

Bland annat har dokumentären identifierat en avstängd tränare som fortsätter att arbeta med friidrottare i en avlägsen rysk provins. Och i en ljudupptagning, som påstås vara mellan antidopningsorganisationen Rusadas nya chef Anna Antselovitj och en friidrottare varnar Antselovitj friidrottaren för att ett dopningstest-team var på väg.

Tv-journalisterna hävdar också att man pratat med en rysk friidrottstränare som hade dopningsmedel att sälja.

Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko slår ifrån sig anklagelserna, och säger i ett uttalande att staten inte kan ta ansvar för individers överträdelser av reglerna.

"Om folk är skyldiga ska de bli bestraffade enligt reglerna", säger Mutko.

Internationella friidrottsförbundet har stängt av rysk friidrott efter antidopningsorganisationen Wadas rapport om systematisk dopning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".