Hans Wallén och hans team.
Arkivbild på Hans Wallén och hans team. Foto: Johan Nilsson / TT

Hans Wallén tvåa i Världstourpremiären

Hans Wallén slutade tvåa i årets första VM-deltävling i matchracesegling i Fremantle i Australien. Wallén förlorade finalen i tre raka matcher mot regerande världsmästaren Ian Williams från Amerikanska Jungfruöarna.

Hans Wallén som vann OS-silver i starbåt 1996 har inte seglat VM i matchracing på många år, han har däremot en stor erfarenhet av att tävla i den nya VM-båten den svenskkonstruerade katamaranen M32.

Walléns besättning består av Hans Wallén själv, Anders Dahlsjö, Bernardo Freitas and Micke Lundh.

Sammanlagt fanns det ytterligare två svenska besättningar med i VM premiären. Mattias Rahm som åkte ut i kvartsfinal mot slutsegraren Ian Williams, och Nicklas Dackhammar som slogs ut redan i åttondelsfinalen.

Årets matchracing-VM avgörs i ett helt nytt format där man seglar i 32 fots katamaraner. Båten som kallas M32 är konstruerad av svenskarna Göran Marström och Kåre Ljung.

VM-serien innehåller fem deltävlingar, och avslutas i Marstrand första veckan i juli. Finaltävlingen i Marstrand är en ren final där bara de 20 bästa efter de fyra första deltävlingarna får starta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista