Foto: TT
Asli Cakir-Alptekin och Gamze Bulut. Foto: TT, Collage: SR

Sex av de nio främsta på OS misstänkta för dopning

Dopningsfallen inom friidrotten avlöser varandra. Senaste namnet är turkiskan Gamze Bulut som misstänks för dopning. Det innebär att sex av de nio främsta i OS-finalen på 1500 meter i London 2012 misstänks för dopning.

Bulut tog silver på distansen under OS i London 2012. Nu har hon visat ett positivt resultat och misstänks för dopning, enligt turkiska tidningen Zaman som Inside the games hänvisar till.

Därmed är både ettan och tvåan från 1500-metersloppet i London-OS dopningsanklagade. Buluts landsmaninna Asli Cakir-Alptekin, som vann OS-guldet, har tidigare testats positivt för bloddopning. Hon blev av med OS-guldet och stängdes av i åtta år.

Trean Maryam Yusuf Jamal från Bahrain är därmed den enda medaljören som inte åkt fast för dopning. Fyran från samma lopp, ryskan Tatjana Tomasjova, hade redan innan OS avtjänat ett straff på två år. Femma blev svenska löparstjärnan Abeba Aregawi, som under OS i London tävlade för Etiopien. Hon har nyligen testats positivt för meldonium.

Även sjuan och nian från det loppet, Natallia Kareiva från Vitryssland och Ekaterina Kostetskaya från Ryssland, har stängts av sedan man upptäckt onormala värden.

Det innebär alltså att sex av de nio främsta i OS-finalen på 1500 meter 2012 någon gång anklagats eller stängts av för dopning. Något som amerikanska löparcoachen Steve Magness konstaterar i tweeten som är inklippt i bilden högst upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista