Elias Ymer under hans senaste tävling, 2 februari i Montpellier.
Elias Ymer under hans senaste tennistävling, 2 februari i Montpellier. Foto: PASCAL GUYOT

Elias Ymer tillbaka efter influensan: ”Kunde bara gå promenader”

Elias Ymer: "Det skulle kanske varit slutet på min karriär, vem vet"
2:39 min

Sverigeettan i tennis på herrsidan gör tävlingscomeback på hemmaplan efter att inte ha tävlat under en månad på grund av sjukdom.

– Fantastiskt roligt att vara tillbaka. Jag har saknat tennisen mycket. Det har inte varit kul att inte kunnat göra något på 10-12 dagar, bara gå promenader i Stockholm, säger Elias Ymer till Radiosporten.

Du missade exempelvis helgens (4-6 mars) Davis cup-spel mot Ryssland i Kazan. Var det nära att du ändå kunde vara med där?

– Man hoppades ju, men jag fick totalnej av läkarna. Att spela två femsetsmatcher efter en influensa, det skulle kanske varit slutet på min karriär.

På onsdag går 19-årige Ymer, för närvarande rankad 152, in i Jönköpings challenger-turnering, den första på svensk mark sedan 1996.

– Jag har inte satt upp så höga förväntningar. Det är på hemmaplan, det har inte varit en challenger på 20 år. Min familj och många av mina vänner vill komma och kolla. Jag tycker det är bra att testa och spela.

Challenger-turneringar är nivån under ATP, där yngre spelare som är på väg att etablera sig på ATP-nivå och äldre spelare som vill ta sig tillbaka ofta deltar.

Ymer, som fyller 20 år i april, ställs mot 29-årige kazaken Aleksandr Nedovjesov, rankad 189, i den första omgången.

– Förra året hade han några riktigt bra vinster. Han har varit rankad topp 80, så det kommer bli en tuff match. Jag känner mig jättefräsch mentalt, det tror jag kommer hjälpa mig långt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".