Maria Sjarapova under måndagens presskonferens i Los Angeles.
1 av 2
Maria Sjarapova under måndagens presskonferens i Los Angeles. Foto: KEVORK DJANSEZIAN
Maria Sjarapova under Australian open i Melbourne i januari.
2 av 2
Maria Sjarapova under Australian open i Melbourne i januari. Foto: Rafiq Maqbool

Maria Sjarapova har testat positivt för meldonium

1:04 min

Den ryska tennisstjärnan och femfaldiga Grand slam-mästaren har testat positivt för det dopningsklassade ämnet meldonium. Nu kommer beskedet om att hon stängs av från och med den 12 mars.

På en välfylld presskonferens meddelade Maria Sjarapova på måndagskvällen, svensk tid, att hon har testat positivt för det dopningsklassade ämnet meldonium. Samma substans som Abeba Aregawi nyligen testat positivt för.

Sjarapova testade positivt i samband med Australian open i Melbourne.

– Jag visste inte att det var ett förbjudet preparat. Jag har fått det av mina läkare. Jag vill inte avsluta min karriär på det här viset, sa Sjarapova som tillade att hon tar fullt ansvar och samarbetar med det internationella tennisförbundet.

Enligt Sjarapovas advokat riskerar ryskan avstängning i fyra år, men beroende på omständigheterna kan straffet bli betydligt lindrigare. 

Och Internationella tennisförbundet, ITF, meddelar i kväll att Sjarapova stängs av tills vidare från den 12 mars. 

– Jag har svikit sporten, säger Sjarapova som under presskonferensen berättade att hon har tagit medicinen i tio års tid. En medicin som alltså innehåller det nyligen dopningsklassade ämnet meldonium.

Hjärtmedicinen meldonium utvecklades i Lettland och inkluderades på Internationella antidopningsbyrån Wadas svarta lista den 1 januari i år - efter att ha varit på bevakningslistan i ett år - och Sjarapova hävdar att hon har använt medlet sedan 2006.

– Jag blev sjuk väldigt ofta och led brist på magnesium. Vi har diabetes i familjen och tecken tydde på att jag hade det. Det (meldonium) var en av medicinerna, bland flera, jag fick, säger Sjarapova.

Meldonium blev dopningsklassat från och med januari 2016.

28-åriga Maria Sjarapova har vunnit fem Grand slam-titlar: Wimbledon 2004, US Open 2006, Australian Open 2008 och Franska mästerskapen 2012 och 2014.


Det prestationshöjande medlet meldonium infördes på dopningslistan 1 januari i år.

Sedan dess har flera avslöjanden om positiva dopningstester gjorts:

10 januari: Olga Abramova, Ukraina, skidskytte.

14 januari: Eduard Vorganov, Ryssland, cykel.

29 februari; Abeba Argawi, Sverige, friidrott.

7 mars: Jekaterina Bobrova, Ryssland, konståkning.

7 mars: Maria Sjarapova, Ryssland, tennis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista