Arne Ljungqvist. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX.
Arne Ljungqvist. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX.

Ljungqvist: Bedrövande att hon inte har bättre koll

9:38 min

Nyheten om att den ryska tennisstjärnan testat positivt för det dopningsklassade ämnet meldonium väcker nu förfäran inom sportvärlden. Det beskrivs som en stor förlust för tennisen men också som väldigt, väldigt slarvigt. 

– Det är fruktansvärd nyhet, jag känner mig tyngd. Hon är inte bara en av det största inom tennisen, hon är en av de absolut största kvinnliga idrottarna i världen, säger Maria Strandlund Tomsvik, tidigare tennisproffs och förbundskapten.

– Hon har varit en av de stor stjärnorna i över 10 år nu och varit en fantastisk ambassadör för sporten.

Maria Strandlund Tomsvik menar att det här inte är bra för tennisen, och tillägger att det framför allt inte är bra för Sjarapova. Samtidigt betonar hon att det är bra att man hittar de som dopar sig.

– Men hon kommer att vara förknippad med detta livet ut. 

Maria Sjarapova berättade i dag att hon har tagit meldonium i tio år. Det är samma medel som Abeba Aregawi nyligen testat positivt för och det fördes upp på listan över dopningsklassade preparat den första januari i år.

Är det förmildrande?

– Det att hon ställer upp själv och berättar att hon gjort det, varför och hur länge hon har tagit det. Det talar till hennes fördel. Men sen är det fruktansvärt slarvigt att inte hålla reda på vad som är tillåtet och inte. Och inte bara hon, hon har ju ett helt maskiner i runt sig, säger Strandlund Tomsvik.

Arne Ljungqvist har varit vice ord för antidopningsorganisationen Wada och är ledamot av Internationella Olympiska Kommittén. Han håller med Strandlund Tomsvik om att det är en fruktansvärd nyhet och väldigt, väldigt slarvigt.

– Tycker att det är bedrövligt att en toppstjärna inte har bättre koll, känns väldigt konstigt. Det här är ju ingen nyhet, den här substansen har varit på observation i över ett år. Det är illavarslande för idrotten att en stjärna av det här slaget inte håller reda på sånt här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista