Foto: Christophe Ena / AP
Maria Sjarapova Foto: Christophe Ena / AP

Kollegor stöttar och sågar Sjarapova

1:04 min

”Hon tar fullt ansvar för det hon gjort. Det visar på mod och mycket hjärta”. ”Vad är poängen att ta en hjärtmedicin". Två reaktioner från spelare efter att Maria Sjarapova avslöjats som dopad.

Reaktionerna efter att Maria Sjarapova testats positivt för dopning lät inte vänta på sig.

Världsettan Serena Williams säger att hon är förvånad och chockad över nyheten men berömmer ryskan för hennes sätt att hantera situationen.


”Som Maria sade, hon tar fullt ansvar för det hon gjort. Det visar på mod och mycket hjärta”, säger amerikanskan.

Den ryska tennisstjärnan får stöd från fler namnkunniga kollegor. 

"Sakta i backarna om Maria allihop. Jag har inte alla fakta, jag hoppas att det var ett oavsiktligt misstag, såvitt jag vet var grejerna lagliga fram till 2015", skriver Martina Navratilova på Twitter.

Efter att ha varit på bevakningslistan i ett år inkluderas hjärtmedicinen meldonium på Internationella antidopningsbyrån Wadas svarta lista den 1 januari i år.

Maria Sjarapova, världsetta vid flera tillfällen och för närvarande sjua på världsrankningen, testades under Australian Open i Melbourne i januari och har enligt egna uppgifter använt meldonium - samma ämne som den svenska löparstjärnan Abeba Aregawi testade positivt för i januari.

Hon hävdar att hon använt medlet sedan 2006 och inte kontrollerade listan med förbjudna preparat inför årets säsong.

– Jag blev sjuk väldigt ofta och led brist på magnesium. Vi har diabetes i familjen och tecken tydde på att jag hade det. Det (meldonium) var en av medicinerna, bland flera, jag fick, sade hon vid en presskonferens i Los Angeles i går.

James Blake, världsfyra som bäst, imponerades av Sjarapovas erkännande.

”Wow. Smakfullt av Maria Sharapova att hålla en presskonferens på grund av det här och erkänna sitt misstag. Håller definitivt med om att hon borde ha varit medveten dock”, twittrar den 36-årige amerikanen, som avslutade spelarkarriären 2013.

Den före detta världsettan Jennifer Capriati är inte lika förstående. Hon nämner inte Sjarapova men skriver på Twitter att hon är "jättearg och besviken".

”Vad är poängen att ta en hjärtmedicin som hjälper ditt hjärta att återhämta sig snabbare om du inte har ett hjärtproblem?”, skriver den 39-åriga amerikanskan.

Maria Sjarapova kunde inte säga något om vilka följder hennes dopningsbrott kommer att få - men sade att hon samarbetar fullt ut med Internationella tennisförbundet ITF. Enligt hennes advokat riskerar hon avstängning i fyra år. Beroende på omständigheterna kan straffet bli betydligt lindrigare.

Maria Sjarapova är den sjunde idrottaren som testats positivt för meldonium den senaste månaden. En av dom svenskan Abeba Aregawi.

Sjarapova vann Wimbledon som 17-åring 2004 och har tagit ytterligare fyra grandslam-titlar. Den senaste tiden har hon störts av en axelskada och på åtta månader har det bara blivit tre turneringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista