Richard Henriksson och Sofia Jakobsson
Expert Richard Henriksson och Sofia Jakobsson. Foto: SR/TT

Henrikssons tre nycklar mot Nederländerna

7:31 min

Radiosportens expert pekar ut vad som kan ta Sverige till OS i den avgörande kvalmatchen mot Nederländerna.

Nederländernas taffliga försvarsspel

Hemmanationen har fortfarande chans på OS men det är trots det faktum att man på de två inledande matcherna släppt in hela sju mål! Och det är ingen tillfällighet att försvaret läcker. Jag tycker att nederländskorna agerar väldigt slarvigt, taffligt och ibland också nonchalant i försvarsspelet över hela banan.

Mittfältarna har väldigt dålig press och ger inte sällan upp att jaga när de blivit passerade av sin motsåtndare, backlinjen är generellt fysiskt ganska svag och här finns stora möjligheter för Schough, Schelin och Jakobsson att ta sig till målchanser med hjälp av sin i mitt tycke överlägsenhet vad gäller styrka och snabbhet. Min önskan är att de svenska spelarna utmanar väldigt mycket och söker en mot en-situationer.

Fördela arbetet i backlinjen

Nederländernas två bästa spelare är de två anfallarna Manon Melis och Vivianne Miedema. Melis känner vi väl till efter åren i Sverige. Hon är otroligt snabb och en iskall avslutare när hon får läge i straffområdet. Unga Vivianne Miedema har trots att hon bara är 19 år etablerat sig som sen av Europas bästa målskyttar i landslaget och för Bayern München. Hon är både stor och stark och är den i duon som oftast kommer ner och möter bollen medan Melis sticker på djupet.

Miedema är dessutom bra på huvud och kan på höjdbollar skarva bollen mot sin anfallspartner. De svenska mittbackarna måste vara klockrena i hur man fördelar jobbet när de längre passningarna kommer mot dem. En spelare som är aggressiv mot Miedema, en som – helst med assistans av ytterbackar – fångar upp Melis snabba löpning i djupled.

Sänk tempot!

Det brukar väldigt sällan vara en nyckel inför en landskamp att det svenska landslaget ska gå in för att försöka sänka tempot i sitt spel, men hittills i kvalet har Blågult trissat upp tempot till en nivå man sedan inte behärskat. Mer lugn, tålmodighet och kyla med bollen vid fötterna krävs och då kommer Sverige automatiskt kunna kontrollera matchen på ett helt annat vis, särskilt om man har ledningen.

Tabell OS-kvalet (d)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista