Pia Sundhage under Sveriges träning.
Pia Sundhage under Sveriges träning. Foto: Berit Roald/NTB scanpix/TT

Pia Sundhage: ”Skönt att ha det som överraskningsmoment”

Pia Sundhage om den stängda träningen
3:18 min

I dag, dagen före den spännande sista omgången i OS-kvalet, genomförde Sverige sin sista träning i turneringen. Det var på matcharenan Sparta Stadion, som Nederländerna – men inte Sverige har spelat på tidigare den här veckan.

För första gången valde förbundskapten Pia Sundhage att stänga större delen av sessionen för bland andra oss i medierna. Så hur Sverige ska formera sig mot holländskorna, det fick vi ingen antydan om idag.

Men det är väl ingen vågad gissning att Nilla Fischer kommer tillbaka i mittförsvaret på bekostnad av Emma Berglund. Att Jessica Samuelsson får fortsatt förtroende som högerback och att Emilia Appelqvist får starta i stället för Josefin Johansson på mittfältet.

Efter träningen var Pia Sundhage på gott humör, ville förstås inte avslöja laguppställningen, men kunde se viktiga skillnader mellan den plan som Sverige har presterat två vinster på och morgondagens matcharena:

– Den här planen är lite bredare. Och just det här att vi spelar en match som är den sista – nu eller aldrig. Det blir en speciell känsla. Och det faktum att vi kommer att få en hel del publik, det kommer att ge en go' känsla.

Med tanke på att Nederländernas bästa gren är det snabba ytterspelet, betyder den extra breda planen att det blir svårare för Sverige?

– Vi har också spelare som verkligen har speed. Vårt spelsätt har varit framgångsrikt de två senaste matcherna. Jag tror att den här djupledpassningen som rann över linjen (i de tidigare matcherna), nu kommer att få rulla en meter till. Och då är Lotta Schelin där och knycker den.

Pia Sundhage ville också avdramatisera den stängda träningen:

– Det blir lite lugnare när man får vara för sig själv. Dessutom slog vi några hörnor som vi tyckte var viktiga, och så tog vi en viktig taktisk sak. Och det känns skönt att få ha det som ett överraskningsmoment, så att vi kan överraska i morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".