Charlotte Kalla.
Charlotte Kalla. Foto: Pedersen, Terje

Ingen svensk i sprintfinal – Kalla utslagen efter felskär

2:28 min

Det blev ingen svensk åkare i finalerna när den sista sprinttävlingen för säsongen avgjordes i Canmore under Ski Tour Canada. Maiken Caspersen Falla och Federico Pellegrino - säsongens sprintmästare - avslutade stilenligt.

Charlotte Kalla och Jennie Öberg tog sig till semifinal, men där tog det roliga stopp. För Kallas del efter ett felskär i en uppförsbacke.

– Hon tappade en hel del mark på de som var först och det gick inte att hämta igen. Annars kanske hon hade kunnat vara med och slåss om en placering högre upp, säger Radiosportens expert Torgny Mogren.

Det strulade för fler åkare på en krävande bana med svårbemästrat underlag.

Ettan och tvåan i toursammandraget - Therese Johaug och Heidi Weng - föll båda i sina respektive kvartsfinaler. Men Norge har som bekant fler duktiga skidåkare och prispallen blev helröd ändå. Vann gjorde sprintdrottningen Maiken Caspersen Falla, före Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Ingvild Flugstad Østberg. Finlands Krista Pärmäkoski var fyra - 18 sekunder efter segrande Falla.

En förkylning stoppade Stina Nilsson från möjligheten att utmana om andraplatsen i sprintcupen. Svenskan blev slutlig trea efter Falla och Flugstad Østberg.

– Jag är inte dödssjuk, men inte heller nog frisk för att åka. Jag ville inte riskera någonting, sade Stina Nilsson.

– Tråkigt att inte kunna åka sista tävlingen, men jag är väldigt nöjd med säsongen ändå.

Ida Ingemarsdotter och Maria Rydqvist blev också krassliga och tvingades avbryta touren.

Oskar Svensson och Teodor Peterson tog sig också till semifinal. De hamnade i samma heat och slutade fyra och femma.

– Jag borstar upp mig efter halva säsongen och gör en skaplig avslutning som ger sug inför nästa år, säger Peterson till Radiosporten.

I finalen var italienaren Federico Pellegrino starkast på upploppet - hans första seger i klassisk stil - och vann före Eirik Brandsdal, Norge, och fransmannen Maurice Manificat. Petter Northug hade bestämt sig för att spara krafterna inför onsdagens tuffa skiathlon och genomförde loppet i lustempo, nöjd med att vara i final. Northug har slutsegern i Ski Tour Canada i sikte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista