20151221 Svstängde Fifapresidenten Sepp Blatter under presskonferensen i Zurich. Foto: Matthias Schrader/TT
Foto: Matthias Schrader/TT

Husrannsakan i Blatter-utredning

Franska fotbollsförbundet (FFF) dras in i utredningen kring den förre Fifa-ordföranden Sepp Blatter. På tisdagen gjorde polisen en husrannsakan i FFF:s lokaler i Paris.

Franska fotbollsförbundet dras in i utredningen kring den förre Fifa-ordföranden Sepp Blatter. Polisen har gjort en husrannsakan i FFF:s lokaler i Paris.

Det var franska ekobrottsåklagare som gjorde tillslaget under tisdagen med schweiziska åklagare på plats, meddelar det schweiziska justitiedepartementet. Vid husrannsakan beslagtogs dokument med koppling till Blatters misstänkta utbetalning av 17 miljoner kronor till Michel Platini, ordförande i det europeiska fotbollsförbundet Uefa.

– Jag är väldigt överraskad. Utbetalningen gjordes varken till FFF eller till Uefa utan till Platinis privata konto i Schweiz, säger Blatter.

Blatter och Platini hävdar att utbetalning var lön för arbete åt Fifa. Platini var vid tiden runt millennieskiftet baserad i Paris och hade två anställda vars ersättning reglerades mellan Fifa och FFF.

– Men de hade inget med Platinis kontrakt att göra, säger Blatter.

Blatter blev i höstas avstängd av det internationella fotbollsförbundet Fifa för den misstänkta utbetalningen. Även Platini är avstängd i sex år.

Det pågår polisutredningar kring fotbollsledare inom Fifa både i Schweiz och i USA.

I slutet av februari blev schweizaren Gianno Infantino ny ordförande för Fifa. En post som Sepp Blatter haft sedan 1998 fram till avstängningen 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista