Arkivbild: Abeba Aregawi.
Arkivbild: Abeba Aregawi. Foto: Jessica Gow/TT

Bekräftat: Aregawi dopad – även b-provet positivt

1:06 min

Även Abeba Aregawis b-prov visade spår av det förbjudna ämnet meldonium. Det bekräftar stjärnans agent för SVT Sport.

Abeba Aregawi har använt sig av det förbjudna medlet meldonium. Det visade även det b-prov vars resultat offentliggjordes idag.

– Vi har fått resultatet av b-provet och det är också positivt. Det står väldigt klart och det är oftast fallet (med b-prov), säger Aregawis agent Jos Hermens till SVT Sport och fortsätter:

– Vi hade ett långt möte i dag med IAAF om hela situationen och jag var väldigt glad att hon öppnade upp bra och gav information om vad som hänt och hur det här kan ha skett. Hon kände sig sedan inte längre trygg med att komma hit och höra resultatet av b-provet.

SVT: Frågan kvarstår, har hon erkänt att hon tagit något?

– Hon har uppenbarligen tagit den här produkten. Faktum är att hon fick en bunt med tabletter för två år sedan som är relaterade till två doktorer i öst, Turkmenistan. En av dessa läkare har redan blivit arresterad i Addis Abeba och är redan i fängelse, säger Hermens.

Aregawi kom till dopningslabbet i Lausanne på onsdagsförmiddagen.

– Abeba var i chock redan när hon kom hit och har varit så i flera veckor.

Generalsekreteraren i det svenska friidrottsförbundet, Stefan Olsson, vill inte kommentera provsvaren för TT eftersom förbundet ännu inte fått ta del av dem.

– Det är IAAF (internationella friidrottsförbundet) som beställt provet och de informerar sedan parten, alltså Abeba, och oss. Och vi har ännu inte fått någon information, säger han.

Den 29 februari uppgav Svenska friidrottsförbundet i ett pressmeddelande att Abeba Aregawi är avstängd tills vidare på grund av ett positivt dopningsprov.

Löparstjärnan blev testad utanför tävling i Etiopien i mitten av januari. A-provet innehöll spår av den förbjudna substansen meldonium, ett preparat som förbättrar energiomsättningen i hjärtmuskelceller.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) stoppade omedelbart det ekonomiska stödet till Abeba Aregawi. Dagen efter meddelade Hammarby Friidrott att Aregawi utesluts ur klubben. 

Meldonium fanns på antidopningsbyrån Wadas bevakningslista förra året och blev svartlistat den 1 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista