Manon Melis, i mitten, är Nederländernas affischnamn.
1 av 2
Manon Melis, i mitten, är Nederländernas affischnamn. Foto: Paul Zyra/SR
Nederländernas anfallare Manon Melis.
2 av 2
Nederländernas anfallare Manon Melis. Foto: Paul Zyra/SR

Nederländernas affischnamn: ”Vill visa publiken vad vi kan”

Manon Melis: ”Vi vill vinna”
5:45 min

Hon är alla tiders målgörare i det nederländska landslaget och ett av affischnamnen för den här OS-kvalturneringen. Manon Melis, som trots att hon närmar sig 30, har kvar sin snabbhet.

Det är ju en händelse som ser ut som en tanke att hennes moderklubb var Rotterdamföreningen Be Quick, som hon lämnade i 20-årsåldern för damallsvenskan. På nio säsonger var ständigt i skytteligatoppen, vare sig klubbadressen var Linköping, Göteborg eller Malmö. Drygt 120 mål blev det.

Nu ser hon fram emot att göra mål på Sverige i ödesmatchen i kväll:

– Jag är ganska tänd, så klart. Vi måste vinna, vi vill vinna och visa vår publik vad vi kan eftersom vi spelade en ganska dålig match nu i lördags, säger Manon Melis.

Nederländerna har varit "på gång" mot världstoppen ett par år nu. Efter att sensationellt nått semifinal i EM 2009, dröjde det till VM förra året innan "de orangea lejoninnorna" visade klorna på allvar. Nederländerna gick till åttondelsfinal mot Japan. Nippon kom undan med blotta förskräckelsen och vann med 2-1.

I VM var en handfull av nyckelspelarna från svenska klubbar, men här i OS-kvalet är det bara Manon Melis, som är med i startelvan. Göteborgsmålvakten Loes Geurts har bara fått vara reserv. Linköpings Renée Slegers har gjort enstaka inhopp.

Kirsten van de Ven (f d Tyresö och Rosengård) har tackat nej till landslaget och Göteborgs Lieke Martens drabbades oturligt av en hjärnskakning bara dagar före turneringen.

Det började bra med 4-3-seger mot Schweiz, men mot Norge kom laget i 0-2-underläge. Efter att Manon Meilis reducerat efter en typisk genomlöpning, prickade Nederländerna minuten senare den norska stolpen.

1-2 hade kunnat vara ett acceptabelt förlustresultat. Men inför hemmapubliken satsade de orangea allt på en kvittering och släppte in två mål i slutminuterna. Det betyder att om Norge vinner i kväll, så måste Nederländerna vinna med fem mål mot Sverige.

– Ja, det var absolut inte smart av oss, suckar Manon Melis. Vi satsade allt på ett 2-2-mål, men i stället blev det fyra mål bakåt. Det var kanske inte smart. Men vi kan inte ändra på det nu. Vi måste bara ha fokus på oss själva nu och hoppas att Schweiz vinner över Norge – och att vi själva vinner.

När Manon lämnade Göteborg i höstas, lät det på henne som att hon skulle flytta hem för att sluta med fotbollen. Men efter att ha varit klubblös och hållit igång med att träna med pojklag, så kommer Melis' karriär nu att fortsätta med Seattle i USA-ligan. Själv tycker hon att hennes form är sisådär:

– Hmmmm.... Ja, jo... Jag tycker att det är svårt att säga själv om jag är i bra form. Jag hade inte spelat match sedan i januari eftersom jag saknat klubb och åker till Seattle först på fredag. Så jag kan verkligen inte säga att jag är toppform, eftersom jag bara tränat med killar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".