Sverker Nilsson.
Sverker Nilsson om Abeba Aregawi. Foto: Cecilia Rosén/Sveriges Radio och TT

Så ska Sverige undvika nya dopningsfall

1:06 min

I dag kom bekräftelsen på att svenska 1500 meters-stjärnan Abeba Aregawi är dopad. Även b-provet visade spår av ämnet meldonium. För att undvika liknande fall i framtiden kommer Svenska friidrottsförbundet nästa vecka presentera en ny handlingsplan för att stärka antidopningsarbetet.

– Vi måste ta ett steg till för att ytterligare säkerhetsställa att vi inte får några fler dopningsfall. Tre dopningsfall senaste tre åren är bedrövligt och fullständigt oacceptabelt, säger Sverker Nilsson, ordförande i förbundets medicinska kommitté, till Radiosporten.

Svensk friidrott har skakats av flera dopningsfall på senare tid. Först kom löparen Adil Bouafif och kulstötaren Niklas Lindstedt. För en dryg vecka sedan avslöjades att svenska världsstjärnan Abeba Aregawi testats positivt för dopning.

För att undvika liknande fall i framtiden kommer Svenska friidrottsförbundet presentera en ny handlingsplan.

– Detta är ett katastrofalt misslyckande från båda parter och vi håller nu på att rannsaka oss själva och fundera kring vad vi kan göra mer än vad vi gjort hittills, säger Sverker Nilsson till Radiosporten.

Abeba Aregawi säger att hon inte vet hur hon har fått meldoniumet i kroppen.

– Hon har uppenbarligen tagit den här produkten. Faktum är att hon fick en bunt med tabletter för två år sedan som är relaterade till två doktorer i öst, Turkmenistan, säger Aregawis agent Jos Hermens till SVT.

Sverker Nilsson berättar en del om innehållet i den kommande handlingsplanen.

– Vi tittat på flera punkter nu som vi ska gå in och kräva att de aktiva ställer upp på. Vi ska tillföra mer resurser för att ytterligare stärka vårt antidopningsarbete.

Sverker Nilsson konstaterar att Sverige jobbat bra i antidopningsarbetet, men konstaterar samtidigt:

– Märker vi att det inte är tillräckligt bra måste vi ta ett steg till och det kommer vi göra.

Löparstjärnan blev testad utanför tävling i Etiopien i mitten av januari. A-provet innehöll spår av den förbjudna substansen meldonium, ett preparat som förbättrar energiomsättningen i hjärtmuskelceller.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) stoppade omedelbart det ekonomiska stödet till Abeba Aregawi. Dagen efter meddelade Hammarby Friidrott att Aregawi utesluts ur klubben. 

Meldonium fanns på antidopningsbyrån Wadas bevakningslista förra året och blev svartlistat den 1 januari.

Den 29 februari uppgav Svenska friidrottsförbundet i ett pressmeddelande att Abeba Aregawi är avstängd tills vidare på grund av ett positivt dopningsprov. Nu när även b-provet visat positivt resultat lär en lång avstängning vänta. Men enligt RF kan det dröja upp till två månader innan straffbesked kommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista