Abeba Aregawi
Abeba Aregawi. Foto: TT Nyhetsbyrån

Aregawi: ”Trodde det var vitaminer”

I dag kom bekräftelsen på att svenska 1500 meters-stjärnan Abeba Aregawi är dopad. Nu har hon uttalat sig i ett pressmeddelande. ”Det är mitt eget fel att jag tog dessa tabletter utan att kontrollera”.

Abeba Aregawis a- och b-prov visar spår av ämnet meldonium. Substansen hamnade på den internationella dopningsbyrån Wadas lista den 1 januari i år.

”Idag har b-provet av det dopingprov jag lämnat analyserats i Lausanne och visat positivt resultat. Jag har tidigare fått tabletter av en läkare i Etiopien som jag trodde var vitaminer. Det är mitt eget fel att jag tog dessa tabletter utan att kontrollera”, säger Aregawi i ett pressmeddelande.

Hon säger även att hon idag haft ett möte med IAAF som hon till fullo vill samarbeta med. Aregawi ber även om ursäkt. 

”Jag vill härmed be om ursäkt till hela idrottsrörelsen i allmänhet och Svensk Friidrott, SOK, min klubb Hammarby, mina managers och tränare i synnerhet och alla de som stöttat mig under åren. De har alla varit en stor hjälp och ett stort stöd för mig och jag förstår att jag nu har sårat dem och gjort dem besvikna”.

Aregawi är avstängd tillsvidare och ärendet överlåts nu till RF:s dopingkommission via Svensk Friidrott för utredning och beslut om bestraffning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista