Stefan Olsson, Abeba Aregawi och Karin Torneklint
Stefan Olsson, Abeba Aregawi och Karin Torneklint. Foto: TT Nyhetsbyrån

Åtgärdsplanen – punkterna som ska stoppa svensk dopning

Svenska friidrottsförbundet presenterade på presskonferensen ett antal punkter för hur svensk friidrott ska undvika flera dopningsfall framöver.

Antidopningskörkort:

– Innan man startar i svenskt friidrottslandslag ska man svara på frågor och veta ens egna ansvar. Vi säkerhetsställer så att man inte tar något som man trodde var okej. Det är att samarbete vi gör med RF. Det tar en tid att konstruera, men det är något vi skulle kunna använda i många år framöver så att vi säkerhetsställer att alla har rätt kompetens, säger Torneklint och lyfter fram denna punkt som den viktigaste.

Antidopningsfond:

– Avsätta viss procent av våra kontrakt med sponsorer som går direkt till antidopningsarbetet.

Policy för de som tränar utomlands: 

– Vi har haft dopningsfall med individer som varit utomlands. Hur arbetar vi tydligt i olika miljöer. Våra aktiva finns idag i hela världen. Vi måste vara ännu mer tydlig med vad man kan ta.

Råd med aktiva: 

Vi funderar på att skapa ett råd med aktiva som kan hjälpa till på ett aktivt sätt i sådana här frågor, säger Torneklint.

Nya preparat:

Förbundet ska bli bättre på information om vilka nya ämnen som kommer upp på listan över förbjudna preparat.

Utländska aktiva i sommarträning i Sverige:

Förbundet ska vara noggrann i kontakten med utländska aktiva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".