Foto: Adriane Jaeckle
1 av 2
Bowlingklot Foto: Adriane Jaeckle Foto: Adriane Jaeckle
Foto: Tim Kimzey
2 av 2
Foto: Tim Kimzey Foto: TIM KIMZEY

Juniorsporten: Bowling

14 min

Veckans avsnitt av Juniorsporten handlar om Bowling. Vi har tagit oss till Nordmanna Bowling och är med när Kungälvs Bowlingklubb har juniorträning. Ludwig Dahlström tycker det är en rolig sport.

– Man lär sig att fokusera lite mer.

Och så förklarar han hur bowling går till.

– Först och främst måste man ha ett bowlingklot och så ska man gå fram, man får inte gå framför ett streck och så ska man gå fram och kasta med tre fingrar som man har i klotet. Där väntar tio käglor. Man ska ha ner alla. Det kallas strike. Jag har gjort fyra i rad.

Albin Molander har sitt eget klot istället för att låna ett i bowlinghallen.

– Fingrarna passar mycket bättre då för man får välja själv hur de ska sitta.

Felix Molander är nio år och har bara spelat bowling en gång tidigare. Eftersom han inte spelat så mycket har han hjälp av väggar längs banan så att klotet inte ska åka ner i rännan. Och trots att han bara spelar för andra gången har han redan gjort strike två gånger.

– Det är kul.

Petter Hallsberg har tidigare varit ungdomsansvarig i Kungälvs Bowlingklubb och han berättar vad som är viktigast när man är ung bowlare.

-Att ha roligt...de första åren. Och sen kommer allt annat med teknik och så för teknik är omöjligt att träna in i så tidig ålder.


Veckans fråga: Vad kallas det när man inte får ner alla käglorna direkt utan det slutar med att två käglor är kvar på varsin sida av banan – en till vänster och en till höger, däremellan inga käglor alls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista