Kinesen Xu Hui blir nyckelspelare för Eslöv
Kinesen Xu Hui blir nyckelspelare för Eslöv. Foto: YOSHIKAZU TSUNO

Eslöv kan skriva bordtennishistoria

Ett svenskt lag i final i Champions League i bordtennis? Ja, det är faktiskt ingen omöjlighet.

Faktum är att Eslöv kanske har en aning av favoritskap inför kvällens första match i semifinaluppgörelsen med polska Olimpia Unia Grudziaz. Mycket tack vare kinesen Xu Hui som kanske är en av de allra bästa kineserna som är verksam i Europa. Och det trots att han inte har någon internationell ranking.

Det har inte heller Robert Svensson som bland annat slog Singapore-kinesen Gao Ning i kvartsfinalen. Dessa båda måste betraktas som mardrömsmotståndare för polackerna. Inte minst mot bakgrund av att Eslöv slog Grudziaz i ETTU-cupen förra säsongen.

Men det polska laget är av hög klass – det råder det inget tvivel om. Japanen Kaii Yoshida som är av kinesisk ursprung är rankad 39:a i världen och slovaken Wang Yang som ju uppenbarligen också egentligen är kines, är rankad 59:a. Lägg därtill ukrainaren Jaroslav Zhmudenko på 98:e plats så förstår man att när det gäller ranking är Eslöv ordentligt på efterkälken. Enda rankade spelaren i laget är Mattias Översjö på 239:e plats...

Xu Hui som har den bästa matchkvoten av alla i Champions League, har ingen ranking enbart på grund av att han står precis utanför det kinesiska landslaget. Ett tämligen svårt gäng att slå sig in i. Men tänk om han ville bli svensk...

Första semifinalen ikväll alltså och returen spelas i Polen den 1 april. I den andra semifinalen möts franska Pontoise Cergy med Kristian Karlsson i laget och Fakel Gazproma Orenburg från Ryssland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista